Epilepsi ile ilişkili korku ölçeği ebeveyn formunun Türkçe psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Psychometric properties of the Turkish version of the epilepsy-related fears in parents questionnaire.
- Tez No: 678363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİJLE AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Ebeveyn, Korku, Epilepsy, Parents, Fear
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Epilepsi, tekrarlayan nöbetlerle seyreden kronik bir hastalık olması nedeniyle hem çocuğu hem de ebeveynlerini etkilemektedir. Ebeveynler, çocuğun epilepsi tanısını kabullenmesinde ve tedaviye uyum sürecinde anahtar roldedir. Bu nedenle ebeveynlerin bu süreci nasıl algıladıkları ve deneyimleri çok önemlidir.“Epilepsi ile İlişkili Korku Ölçeği-Ebeveyn Formu”epilepsili çocuğu olan ebeveynlerin, epilepsi ile ilişkili korkularını değerlendiren bir ölçüm aracıdır. Bu araştırmanın amacı; Epilepsi ile İlişkili Korku Ölçeği-Ebeveyn Formu'nun Türkiye'deki psikometrik özelliklerini test etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı, karşılaştırmalı, korelasyonel ve metadolojik olarak 403 ebeveyn ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri, 'Tanımlayıcı Bilgi Formu ve“Epilepsi ile İlişkili Korku Ölçeği-Ebeveyn Formu”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde ve değerlendirilmesinde sayı ve yüzde analizi, geçerlik ve güvenirlik analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Ölçek 17 maddeden oluşmaktadır. İki alt boyuttan oluşan ölçek; birinci alt boyut (sekiz madde) ebeveynin epilepsi ile ilgili kısa dönem korkularını; ikinci alt boyut (dokuz madde) ise ebeveynlerin uzun dönem korkularını içermektedir. İki alt boyuttan oluşan açıklama yüzdesi %55.695'dir. Ölçeğin Toplam Cronbach alfa katsayısı ise 0.929 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin uyum indeksleri sırasıyla; Goodness-of-Fit Index, 0.94; Comparative Fit Index, 0.92'dir. Sonuç: Çalışmada Epilepsi ile İlişkili Korku Ölçeği-Ebeveyn Formu'nun Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Tüm sağlık uzmanları, epilepsi tanısı almış çocukları olan ebeveynlerin korkularını değerlendirmek için bu ölçeği kullanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Epilepsy affects both children and their parents, as it is a chronic disease with recurrent seizures. Parents play a key role in acceptance of the diagnosis of epilepsy by the child and compliance of the child with its treatment. Therefore, the perceptions and experiences of parents about this process are critical. The Epilepsy-Related Fears in Parents Questionnaire is one such instrument, and it has been used to measure the epilepsy-related fear experienced by parents who had children with epilepsy. This study aimed to analyze the psychometric properties of the Epilepsy-Related Fears in the Parents Questionnaire in Turkey. Design and methods: The study was conducted on 403 parents using a descriptive correlational method. The Sociodemographic Information Form and Epilepsy-Related Fears in Parents Questionnaire were used to gather data. Data analysis and evaluation were performed using number and percentage analysis, validity and reliability analysis. Results: Seventeen items were recorded on the main scale and other items on two subscales. The first sub-dimension (eight items) included the parent's short-term fears about epilepsy; The second sub-dimension (nine items) includes parents' long-term fears. The two subscales recorded a variance of 55.695%. Turkish Cronbach's alpha coefficient recorded a total of 0.929. Because of confirmatory factor analysis, the model fit index results were recorded as follows: 0.94 as the Goodness-of-Fit Index and 0.92 as the Comparative Fit Index. Conclusions: The study determined that the Turkish version of the Epilepsy-Related Fears in Parents Questionnaire was a valid and reliable measurement tool. All health professionals can use this scale to evaluate fears of parents who have children diagnosed with epilepsy.