2006-2018 yılları arasında Kibyra kazılarında ele geçen kemik eserler
Bone artifacts uncovered during the Cibyra excavations between 2006-2018
  1. Tez No: 678395
  2. Yazar: EZGİ CEREN KUTLUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ÖZÜDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kibyra, Kemik Eser, Roma, Dokuma, Takı, Cibyra, Bone Objeckt, Rome, Weave, Ornament
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Kibyra, Burdur ilinin Gölhisar ilçesi sınırları içerisinde yer alan önemli antik yerleşim yerlerindendir. Söz konusu kentte 2006 yılından itibaren bilimsel kazı çalışmaları yürütülmeye başlamış olup halen devam etmektedir. Kibyra kazı çalışmalarında ele geçen kemik eserler, ilk kez bu çalışmayla bilimsel olarak incelenmiştir. Çalışmanın konusunu 2006 - 2018 yılları arasında Kibyra'da ele geçen kemik eserler oluşturmaktadır. Kemik eserler buluntu yerleri ve varsa buluntu kontekstleri göz önünde bulundurularak ayrıca benzerleri ile analojik karşılaştırılması yapılarak eserlerin kullanım alanları ve tarihlendirilmesi ile ilgili öneriler yapılmıştır. Kemik eserler Doğu Nekropol, Odeion, Geç Dönem Hamamı, Roma Hamam Kompleksi, Stadion, Agora ve dükkân içlerinden ele geçmiştir. 186 adet eser bu kapsamda değerlendirilmiştir. Roma ve Geç Roma Dönem'lerine tarihlendirilen eserler, her iki dönemde de tam ve sağlam olarak ele geçen eserlerin az olması, ham maddesinin net bir kronoloji belirlemeye uygun olmaması ve bu alandaki çalışmaların azlığı gibi sebepler tip incelemelerinde ve kullanım işlevlerini belirlemede yetersiz kalınmasına neden olmuştur. Kemik eser üretim merkezine dair mimari alan, atölye çıkmamasına rağmen kazılarda ele geçen yarı işli ve üretim atığı kemiklerin Kibyra antik kentinde kemik eser üretim merkezi ve ya küçük taşınabilir seyyar tezgahlarda kemik işleme ustaları tarafından işlenip halka açık kamusal alanlarda söz konusu eserlerin yer almış olabileceği konusunda ipuçları vermektedir. Bu çalışma, kentte devam eden kazı çalışmalarında ele geçecek olan yeni buluntuların tarihlendirilmesine ve sınıflandırılmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Kibyra Ancient City is located within the borders of Gölhisar district of Burdur provine. It is one of the important ancient settlements. Scientific excavations have been carried out in the city in question since 2006. Bone artifacts found in the Kibyra excavations were studied scientifically fort he first time with this study. The subject of the study is bone artifacts uncovered in Kibyra between 2006 and 2018. Considering the find places of bone artifacts and the contexts of the finds if any, suggestions were made regarding the functions and dating of the artefacts by making analogical comparison with the similar ones. Bone artifacts were found inside the Eastern Necropolis, the Odeion, the Late Period Bath the Roman Bath Complex, the Stadion, the Agora and the Shops. 186 work were evaluated within this scope. The Works belonging to the Roman and Byzantine Periods, the lack of complete and robust Works in both periods and the scarcity of studies in this field have caused us to be insufficient in determining the usage functions in type and form studies Although there is no architectural area fort he bone artifact production center, it gives clues that the semi-work and production waste bones unearthed as a resault of excavations may have been processed by the bone artifact production center od small portable mobile looms in the ancient city of Kibyra, and the said artifacts may taken place in public places. This study will help to date and classify the new finds to be found during the ongoing excavations in the city.