Kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlar: Küçük ölçekli işletme sahipleri üzerine bir araştırma
Problems faced by women entrepreneurs: A research on small business owners
- Tez No: 678394
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciler, İş Kurma Nedenleri, Kadın Girişimci Sorunları, Antalya, Entrepreneurship, Female entrepreneurs, Reasons for Startup, Problems of Women Entrepreneurs, Antalya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Antalya'da faaliyet gösteren küçük ölçekli işletme sahibi kadın girişimcilerin iş kurma nedenlerini ve karşılaştıkları sorunları ele almaktır. Araştırma kısmı iki aşamadan oluşmuştur. İlk aşamada Türkiye'de kadın girişimciler üzerine yapılan ve girişimcilerin sorunlarını incelemeyi kapsayan lisansüstü tezler incelenmiş, bu tezlerde saptanan sorunlar ve iş kurma nedenleri belirlenmiştir. İkinci aşamada, önceki tez çalışmalarından elde edilen bulgulara dayanarak bir soru formu oluşturulmuş ve Antalya'da faaliyet gösteren mikro işletme sahibi elli kadın girişimciye uygulanmıştır. Sonuçlar önceki tez çalışmalarının bulgularını destekler niteliktedir. İş kurma nedenleri olarak ekonomik özgürlük, hayallerini gerçekleştirme, sosyal statü kazanma ve aile ihtiyaçlarını karşılama konuları öncelikli görülmektedir. İş kurma ve sürdürme aşamalarında işletme ve yönetim sorunları öne çıkmaktadır. Bunu, genel iş çevresine yönelik belirsizlikler ve koşullar izlemektedir. Diğer yandan ailevi sorumluklar, kadın girişimcilerin iş-aile dengesini olumsuz etkilemektedir. Önceki araştırmalardan farklı olarak araştırmaya katılan girişimcilerin toplumsal önyargılar ve engellerle ilgili önemli bir sorun yaşamadıkları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate underlying reasons for establishing small scale businesses by female entrepreneurs and the problems they face in Antalya region. The study consists of two stages. In the first stage, doctorate theses have been analysed focusing on female entrepreneurs in Turkey, and problems faced by them. Data have been collected from those theses highlighting problems encountered by female entrepreneurs and reasons for starting small scale businesses. In the second stage, a questionnaire has been prepared relying on data extracted from the previous research. The subjects of the questionnaire were50 micro management owners in Antalya. The research outcome was in conformance with previous findings. The main reasons for starting a business are foreseen to be economical independence, fulfilling their dreams, gaining social status and to meet family needs. Business and management related problems stand outin the establishment and the maintaining steps. These problems are followed by uncertainties and conditions about the general business environment. In addition, family problems negatively affect the work-family balance of female entrepreneurs. Unlike previous research, it is found that entrepreneurs who participated in the research did not experience any problems of social prejudices and obstacles.