İyi yönetişim çerçevesinde Gine Cumhuriyeti'nde kalkınma odaklı ademimerkeziyetçiliğe dair sorunların değerlendirmesi
Assessment of the problems of development-oriented decentralization in the Republic of Guinea within the framework of good governance
  1. Tez No: 678406
  2. Yazar: OUESSOU DİABY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İNANÇ ÖZEKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: âdemimerkeziyetçilik, İyi Yönetim, Yerel kalkınma, Yerel demokrasi, Decentralization, Good governance, Local development, Local democracy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kanlı ve baskıcı bir yönetim sürecinin damgasını vurduğu onlarca yıllık diktatörlük rejiminin ardından, Gine Cumhuriyeti âdemimerkeziyetçiliği seçerek kurumlarını demokratikleştirme ve devleti yeniden kurma sürecine girdi. Gine, kolonizasyon geçmişinden dolayı idari teşkilatını Fransız sisteminden almıştır Başkan Lansana Conte'nin 1985 yılındaki konuşması ile âdemi merkeziyetçiliğe yönelik politikalarda önemli ilerlemeler ortaya çıkmıştır. âdemimerkeziyetçilik ; ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı iyileştirmek için bir ateşleyici işlevi görmüştür. Ne yazık ki, bu başarının belirli sınırlarının olduğu çok geçmedem ortaya çıkmıştır. Zimmete para geçirmeler ve yolsuzluklar arasında, yerel kalkınmaya ve arzu edilen iyi yönetim hedefine doğru ilerlemeler yavaş gerçekleşmiştir. Bu tez genel anlamda tüm yönleriyle âdemi merkeziyetçiliği ve daha odak olaraksa Gine'nin âdemimerkeziyetçiliğinin titiz bir analizini gerçekleştirerek bu sürecin tarihini, zorluklarını ve nihayetinde bundan beklentileri ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
After decades of dictatorial regimes marked by bloody repression, the Republic of Guinea has embarked on a process of democratization of its institutions and a re-founding of the State by opting for decentralization. Guinea derives its administrative organization from the French system due in particular to colonization. Significant progress in decentralization policies appeared with President Lansana Conté's keynote speech in 1985. No one can deny the fact that this announcement accelerated the process of decentralization of the Guinean administration. Decentralization has served as a detonator to improve economic, social and cultural development. Unfortunately, this achievement quickly showed its limits. Between embezzlement and corruption, local development and the desired good governance are slow to materialize. This thesis generally addresses decentralization in all its aspects and more precisely Guinean decentralization by carrying out a meticulous analysis of its history, its challenges and thus its prospects.