1917-1941 yılları arası modern Türkmen şiirinde kadın teması
Woman's theme in modern Turkmen poetry between 1917-1941
- Tez No: 678410
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Edebiyatı, Modern Türkmen Şiiri, Kadın, Bolşevik İhtilali, Turkmen Literature, Modern Turkmen Poetry, Woman, Bolshevik Revolution
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Türkmenistan köklü ve bir o kadar da geniş bir tarih ve kültür birikimine sahiptir. Bu birikimle süregelmiş olan Türkmen edebiyatı ağırlıklı olarak şiir türünde gelişim göstermiş ve değerli edipler yetiştirmiştir. Bu doğrultuda Modern Türkmen şiirinde kadın temalı eserleri tasnifleyerek bu çalışmamızı oluşturduk. Hazırlamış olduğumuz“1917-1941 Yılları Arasında Modern Türkmen Şiirinde Kadın Teması”başlıklı tezimiz Giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Türkmen adı ve Türkmen Tarihi (XIX-XX yy.) hakkında genel bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın Birinci bölümünde; Türkmen edebiyatı tarihi oluşumu (XVIII-XIX-XX. yy.) ve dönem şahsiyetleri ile Modern Türkmen şiiri (1920-1940) ve dönem şahsiyetleri hakkında genel bilgiler verilerek kronolojik bir sırayla ve dönemsel olarak incelenmiştir. İkinci bölümde; Türkmen kadını hakkında kısa bir bilgilendirmeden sonra kadın temalı şiir örnekleri verilmiştir. Bu şiir örnekleri incelenirken özellikle İsmail Çetişli'nin Metin Tahlillerine Giriş-1, Mehmet Kaplan'ın Şiir Tahlilleri-1 ve Şiir Tahlilleri-2 kitaplarından faydalanılmış, dönemin sosyal ve siyasi açısından ele alınarak tasnif edilmiştir. Ek'de çalışmamızda kullandığımız şiirlere yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise yaptığımız araştırma ve inceleme sonucunda varılan netice üzerinde durularak değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkmenistan has a deep-rooted history and culture Turkmen literature developed mainly in the poetry genre and educated valuable poets. In this point, we have created this work by sorting women's themed works in Modern Turkmen poetry. Our thesis titled“Woman Theme in Modern Turkmen Poetry Between 1917-1941”consists of Introduction and three chapters. The introduction part includes general information about the name of Turkmen and Turkmen History (XIX-XX) centuries. In the first part of our study, the formation of the history of Turkmen literature (XVIIIXIX-XX. century.), intellectuals of the period and Modern Turkmen poetry (1920- 1940) were examined in chronological order and periodically. In the second section, after a brief information about the Turkmen woman, examples of women-themed poems are given. While these poems examples were examined, İsmail Çetişli's“Metin Tahlillerine Giriş-1”, Mehmet Kaplan's“Şiir Tahlilleri-1”and“Şiir Tahlilleri-2”were referenced and the poems classified by social and political components of the period. The poems we used in our study are included in the appendix. In the conclusion section, evaluations were made as a result of our research.