Anlatıma dayalı türlerde mücadele (masal-destan-halk hikâyesi)
Struggle in species based on narrative (folk tale-epic-folk story)
  1. Tez No: 678412
  2. Yazar: CEREN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatıma Dayalı Türler, Mücadele, Kişi, Narrative Genres, Struggle, Person
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İnsan yaşamının her alanında var olduğu gibi halk edebiyatı anlatı türlerinde de mücadele kavramına sıklıkla rastlanılmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi ele alınırken, mücadelenin tanımı ve seçili metinlerdeki kişiler hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde mücadele eden kişiler, ikinci bölümde mücadele edilen kişiler, üçüncü bölümde mücadelenin nedenleri, dördüncü bölümde mücadelenin aşamaları anlatılmıştır. Bu çalışmada mücadelenin kimler tarafından, ne için, neden, nasıl ve ne zaman yapıldığı incelenmiş ve elde edilen sonuçların türler arasında karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of struggle is frequently encountered in folk literature narrative genres, as it is in all areas of human life. In the introduction part of the study, while the purpose, scope and method of the research are discussed, the definition of the struggle and the narrative figures in the selected texts are given. In the first chapter, the narrative characters struggling, in the second chapter the narrative characters struggling, in the third chapter the reasons for the struggle, in the fourth chapter the stages of the struggle are explained. In this study, by whom, for what, why, how and when the struggle was carried out, it was examined and the results obtained were compared between species.