Libellus de Expugnatione Terrae Sanctae per Saladinum isimli Latince anonim kaynağın çeviri ve değerlendirmesi
Translation and evaluation of the Latin anonymous Libellus de Expugnatione Terrae Sanctae per Saladinum
  1. Tez No: 678450
  2. Yazar: AZER GÜRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AYÖNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Haçlı Seferi, Selâhaddin, Hıttin, Kudüs, Kutsal Topraklar, Second Crusade, Saladin, Hattin, Jerusalem, Holy Land
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada Türkçeye tercüme edilen ve ayrıntılı bir değerlendirmesi yapılan Haçlı kaynağı, Haçlı seferlerindeki en önemli Müslüman figür olan Selâhaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü fethinin tarihsel sürecini konu edinmektedir. İç anlaşmazlıklarla zayıflayan Kudüs Haçlı Krallığı 4 Temmuz 1187'de Hıttin Muharebesinde yenilgiye uğratılmıştı. Kral Guy de Lusignan da dahil olmak üzere birçok asil esir alınmıştı. Eylül ortasına kadar Selâhaddin Akka, Nablus, Yafa, Sidon, Beyrut ve Askalan'ı ele geçirmiş ve istikametini Kudüs'e çevirmişti. Selâhaddin 20 Eylül 1187'de büyük bir orduyla Kudüs önlerine gelerek ordugâh kurmuş ve böylelikle kuşatma başlamıştı. Askeri üstünlüğü elinde bulunduran Selâhaddin, Balian d'Ibelin'in kenti teslim etmesiyle Kutsal Topraklardaki Müslüman davasını yeniden canlandırmıştı. Libellus de Expugnatione Terrae Sanctae per Saladinum, Selâhaddin Eyyubi'nin Kudüs seferini doğrudan ve ayrıntılı olarak anlatan önemli bir kaynak eserdir. Libellus'un yazarının kimliği hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmışsa da kim olduğu netlik kazanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Crusader source, which was translated into Turkish and evaluated in detail, is about the historical process of the conquest of Jerusalem by Saladin, the most important Muslim figure in the Crusades,. The Crusader Kingdom of Jerusalem, weakened by internal conflicts, was defeated in the Battle of Hattin on July 4, 1187. Many noble captives were taken, including King Guy de Lusignan. Until mid-September, Saladin had captured Akka, Nablus, Jaffa, Sidon, Beirut and Askalan and turned his direction to Jerusalem. Saladin came to Jerusalem with a large army on September 20, 1187 and established a encampment and thus the siege began. Selahaddin, who had the military superiority, revived the Muslim cause in the Holy Land when Balian d'Ibelin surrendered the city. Libellus de Expugnatione Terrae Sanctae per Saladinum is an important source text that directly and in detail describes the Jerusalem expedition of Saladin. Although various opinions were made about the identity of the author, who was the witness to the events, it was not clear who he was.