İlahi dinlerde Şeytan kavramı
The consept of Satan in divine books
  1. Tez No: 594972
  2. Yazar: AYLİN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÖĞMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Eski Ahit, Yeni Ahit, Kur'ân, şeytan, Commentary, Old Testament, New Testament, Qur'ân, satan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kur'ân-ı Kerim'de, topluma ve bireylere zarar veren şeytan kavramı yer almıştır ve bu, halkın dikkatini fazlasıyla çekmiştir. Bu çalışmada, Kur'ân-ı Kerim'deki şeytanın konusu karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve çalışılmıştır. Kitâb-ı Mukaddes ve Kur'ân'da; başkaldırının, isyanın, yoldan çıkmışlığın, kötülüğün, fesadın, kısacası bütün olumsuzlukların ilişkilendirildiği müşahhas bir varlık olarak yer almaktadır. Eski Ahit'te şeytan Tanrı tarafından insanları imtihan etmenin bir aracı olarak yaratılan, suçlayıcı, iftiracı ve düşman gibi rolleri bulunan bir varlıktır. Daha sonraları ise Tanrı'nın rakibi olmuştur. Yeni Ahit'te Tanrı'ya isyan edip huzurdan kovuluncaya kadarki süreçte iyi bir melek olarak tasvir edilmiştir. İsyanının ardından huzurdan kovulmasıyla birlikte kötü karakterli şeytan meleğe dönüşmüştür. Kur'ân'a gelince, İblis, ateşten yaratılan bir cindir ve yaratılış bakımından meleklerden farklı bir kategoride yer almaktadır. Şeytan, üç dinde de insanın huzur ve mutluluğuna engel olmaya çalışan varlık olarak merkezî bir konuma sahiptir.
Özet (Çeviri)
In The Holy Qur'an , the concept of the devil that harms society and individuals has been taken place and this has extremely attracted the attention of the people. In this study, the subject of the devil in the Holy Quran was examined and studied in a comparative manner.In the Bible and the Qur'an, he plays a part as a concrete entity associated with rebellion, insurrection, perversity, evil, mischief, in short, all the negativities. In the Old Testament, the devil is a being created by God as an instrument of testing people, with roles such as accusing, libelous and enemy. Afterwards, however, he has become God's competitor. In the New Testament, he was portrayed as a good angel until the process of getting kicked out of subsequent to rebel against God. With the dismissal in the sequel of his rebellion, he tuned into the evil character angel. As for the Qur'an, İblis is a demon created from the fire and in a different category from the angels in terms of creation. In three religion, devil has a central position as being trying to prevent the peace and happiness of man.