Analysis of reclamation practices in cerattepe gold mine in Artvin
Artvin cerattepe altın madeninde arazi ıslah çalışması analizleri
  1. Tez No: 67846
  2. Yazar: AYŞEN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Environment, environmental impact assessment, gold mining, surface mining, reclamation, land use planning, base-line studies, tailings pond, vvaste dumps, monitoring
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
öz ARTVİN CERATTEPE ALTIN MADENİNDE ARAZİ ISLAH ÇALIŞMA ANALİZLERİ Erten, Ayşen Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Ünal Eylül 1996, 381 sayfa Madencilik yeryüzündeki en eski ve en büyük endüstridir. Madencilik faaliyetleri genellikle var olan ekolojik dengeyi bozar ve çevre üzerinde de olumsuz etkiler yaratır. Yeniden düzenleme ve iyileştirme, etkilenen alanların mümkün olduğu kadar daha önce var olan ekolojik ve ekonomik değerlerine döndürme sürecidir. Birçok gelişmiş ülke, madencilik faaliyetleri sonucu bozulan sahaları yeniden düzenleme ve iyileştirme çabalarını uzun bir süredir yapmaktadır. Türkiye'de ise bu tür çalışmalar ancak son birkaç senedir yapılmaktadır. Bu çalışmada, Artvin'deki Cerattepe altın madeni ile ilgili yeniden düzenleme ve iyileştirme çalışmaları analiz edilmektedir. Özellikle, madenciliğin çevresel etkileri, arazi ıslah çalışmaları, kanunlar ve yönetmelikler, ocak paşaları, var olan koşulların belirlenmesi ve izleme-kontrol konularında geniş kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Cerattepe madeni ile mevcut ve gelecekte yapılacak olan yeniden düzenleme ve iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi verildikten sonra bölgede oluşabilecek potansiyel çevresel etkiler tartışılmış ve ileride yapılacak ıslah ve kazanım çalışmaları için öneriler sunulmuştur. Ayrıca, sistematik ve daha detaylı yapılacak araştırmalara temel oluşturması amacıyla, Cerattepe ve Artvin'deki doğalve kültürel faktörler dikkate alınarak,“var olan koşullar”ile ilgili analizler yapılmıştır. Var olan koşulların belirlenmesi çalışmalarından elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi ile madencilik sonrası arazi kullanım alternatifleri yapılmıştır. Mevcut kısıtlayıcı faktörlerden ötürü, arazinin orman olarak kullanılması en uygun seçenek olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak kazı, taşıma ve depolama ; duyarlılık; kirlilik kontrolü ve ıslah çalışmaları açısından, kuru pasa yığınlarının ve atık barajının kritik bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Son olarak da Cerattepe ocağında yapılabilecek izleme kontrol ve bakım çalışmaları tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Çevre, çevresel etki değerlendirmesi, altın madenciliği, açık ocak işletmeciliği, arazilerin yeniden düzenlenmesi ve iyileştirilmesi, arazi kullanım planlaması, var olan koşulların ortaya çıkarılması, atık barajı, pasa yığınları, izleme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF RECLAMATION PRACTICES IN CERATTEPE GOLD MINE IN ARTVİN Erten, Ayşen M.S., Department of Mining Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Erdal Ünal September 1996, 381 pages Mining is one of the oldest and largest industry in the world. Mining activities, usually disturbes the existing ecological balance and adversely impacts the environment. Reclamation is a process by which the effected areas are turned, as near as possible, to their economical and ecological value. Many countries have been reclaiming the lands disturbed by mining for many years. In Turkey, however, the reclamation studies have being performed only for the last few years. In this study, reclamation practices associated with Cerattepe Gold Mine in Artvin have been analysed. An extensive literature survey has been carried out on environmental impacts of mining, reclamation, laws and regulations, mine waste, base line studies, and monitoring and control. Following the information given about Cerattepe Mine, and description of the current and future mining activities, possible environmental impacts in the area have been discussed. A number of suggestions are also given for the future reclamation practices. In addition in order to provide a basis for systematic and more detailed investigations, that might be carried out in the future, analysis on baseline studies were made considering the natural and cultural factors in Cerattepe Region andArtvin. Post mining land use alternatives have also been analysed considering the information obtained during baseline studies. Due to the existing constraints,“forest”was found as the most suitable post-mining land use alternative. A critical assessment of the dry vvaste dumps and the tailings pond has been made based on handling and placement method, stability, pollution control and reclamation. Finally, possible monitoring, control and maintenance option for Cerattepe Gold Mine have been discussed.