Analysis of current reclamation practices post mining land use alternatives and sliggested procedures in geli mines
Geli madenleri'nde mevcut arazi islahı çalışmalarının, işletme sonrası arazi kullanım alternatiflerinin analizi ve önerilen işlemler
  1. Tez No: 47233
  2. Yazar: ERHAN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Environment, environmental impact assessment, surface mining, reclamation, land use planning, post mining land use alternatives, fuzzy set IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
öz GELİ MADENLERİ'NDE MEVCUT ARAZİ ISLAHI ÇALIŞMALARININ, İŞLETME SONRASI ARAZİ KULLANIM ALTERNATİFLERİNİN ANALİZİ VE ÖNERİLEN İŞLEMLER KARAKAYA, Erhan Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Erdal ÜNAL Eylül 1995, 206 Sayfa Madencilik faaliyetleriyle çevre üzerinde yaratılan olumsuz etkiler, bu etkilere karşı alınması gereken önlemler ve madencilik sonrası en iyi arazi kullanım alternativinin seçimi, madencilik endüstrisinin, hükümetlerin ve çevre gruplarını da içine alan kamuoyunun sorumluluğu altındadır. Bu çalışmada, çevresel etki değerlendirmesi, arazi ıslahı vemadencilik sonrası arazi kullanım planlaması konularında genel literatür çalışması yapılmıştır. Madencilik endüstrisi için rehber olabilecek şekilde çevresel etki değerlendirmesi incelenmiştir. Mevcut arazi ıslahı çalışmalarının analizi, arazi gözlemlerine ve dünyadaki ve GELİ Madenleri'ndeki arazi ıslahı çalışmalarının karşılaştırılıp boşlukların belirlenmesine dayanmaktadır. GELİ Madenlerindeki doğal ve kültürel faktörlere uygun, üç değişik madencilik sonrası arazi kullanım alternatifleri, 'fuzzy set' tekniği kullanılarak değerlendirilmeye alınmıştır. Ayrıca, arazi ıslahı çalışmalarındaki temel birimler ve GELİ Eskihisar Ocağı'nda bugüne kadar yapılan ve gelecekte planlanan arazi ıslahı çalışmaları ve bu çalışmaların maliyet analizi bilgisayar programı yardımıyla gösterilmiştir. Son olarak, tezde ulaşılan sonuçlar ve ilerideki çalışmalar için öneriler verilmiştir. Anahtar kelimeler : Çevre, çevresel etki değerlendirmesi, açık ocak işletmeciliği, arazi ıslahı, arazi kullanım planlaması, işletme sonrası arazi kullanım alternatifleri, fuzzy set. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF CURRENT RECLAMATION PRACTICES POST MINING LAND USE ALTERNATIVES AND SUGGESTED PROCEDURES IN GELİ MINES KARAKAYA, Erhan M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Erdal ÜNAL September, 1995, 206 pages Adverse impacts on environment by mining activities, and precautions that must be taken for impacts, and selection of the most suitable post mining land use alternative is a concern of mining industry, government and the general public including environmental groups. In this study, a general literature survey has been carried out on iiienvironmental impact assessment, reclamation and post mining land use planning. Environmental Impact Assessment which can be a guide for mining industry were studied. Analysis of current reclamation practices have been realized based on evaluation of the field observations, and on identification of the gaps between the practices carried out in GELİ Mines and developing countries. Three post mining land use alternatives were investigated based on natural environmental and socioeconomic conditions of GELİ Region using“fuzzy set”technique. Finally, suggestions for basic reclamation steps, current and future reclamation practices were given and reclamation cost was calculated by using computer program for GELİ Eskihisar Mine. Finally, conclusion and recommendations are given at the end of this thesis.