Peyami Safa'nın 'Fatih Harbiye, Yalnızız ve Matmazel Noraliya'nın Koltuğu' adlı romanlarında kullanılan olumsuz ifadeli kelimeler
Negative words used in Peyami Safa's noveles 'Fatih Harbiye, Yalnızız ve Matmazel Noraliya'nın Koltuğu'
  1. Tez No: 678460
  2. Yazar: RAHMA IBRAHIM MOHAMMED ABDULATİF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENŞURE AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Olumsuz ifadeli kelimeler, Fatih Harbiye, Yalnızı, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, Peyami Safa, Negative words, Fatih Harbiye, Yalnızız, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, Peyami Safa
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu çalışmada, Peyami Safa'nın“Fatih Harbiye, Yalnızız ve Matmazel Noraliya'nın Koltuğu”adlı romanlarında geçen olumsuz ifadeli kelimeler incelenmiştir. Tespit edilen olumsuz ifadeli kelimelerin söz dizimi ve anlam bakımından tasnifi yapılmıştır. Bununla birlikte metinlerde yer alan olumsuz ifadeli kelimelerin ne sıklıkta ve ne şekilde kullanıldığı gösterilmiştir. Çalışmamız, Peyami Safa'nın hayatı, edebî kişiliği, eserleri; olumsuzluk kapsamı ile içerdiği olumsuz ifadeli kelimeler ve“Fatih Harbiye, Yalnızız, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu”adlı romanlarda geçen olumsuz ifadeli kelimelerin tasnifi olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızda olumsuz ifadeli kelimelerin bulunduğu cümleler tespit edilmiştir ve bu olumsuz ifadeli kelimeler söz dizimi ve cümleye kattığı anlam bakımından kullanımlarına göre sınıflandırılmıştır. Böylece Türkçenin anlatım gücü ve zenginliği bir kere daha göstermeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, is aimed to examine the words with negative expressions in the following novels: Fatih Harbiye, Yalnızız, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu. In our study, is tried to classify words that imply negative meaning in terms of syntax and meaning. In addition, is determined the frequency and the essence of the negative words used in the texts mentioned. This study discusses Peyami Safa's life, literary personality and works is divided into three parts: the scope of negativity, the words with negative expressions it contains, and the classification of words with negative expressions in the novels. İn our study, isidentified the sentences with negative words and classified these negative words according to their usage in terms of syntax and the meaning. Moreover, is shown the powerful expressiveness of Turkish language once again.