Sistoskopi uygulanan çocuk hastalarda ketamin'in post operatif ajitasyona ve analjezi ihtiyacına etkisi
The effect of ketamine on post operative agitation and analgesia need in pediatric patients undergoing cystoscopy
- Tez No: 678481
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇİĞDEM TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sistoskopi, Postoperatif Ağrı, Düşük Doz Ketamin, Pediatrik, Cystoscopy, Postoperative Pain, Low-Dose Ketamine, Pediatric
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Sistoskopi çocukluk çağında üriner sistem hastalıklarının tanı ve tedavisinde sıklıkla kullanılan günübirlik bir işlemdir. Ketamin hem analjezik etkinliği hem de solunuma depresan ve diğer opioid yan etkilerine sahip olmaması nedeniyle bu hastalarda analjezi için iyi bir seçenek olabilmektedir. Bu çalışmada, çocuk hastalarda sistoskopi uygulamasında, preemptif ve düşük doz ketaminin postoperatif ağrı, ajitasyon skorları ve postoperatif analjezi ihtiyacına etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma sistoskopi uygulanacak çocuk hastalarda prospektif randomize çift kör olarak planlandı. Çalışmaya çocuk cerrahi ameliyathanesinde, elektif, tanısal veya tedavi amaçlı sistoskopi gerektiren, 1-12 yaş arası hastalar dahil edildi. 1 yaş altı ve 12 yaş üzeri, metabolik veya konjenital tanımlanmış bir sendromu olan veya kardiyak sorunu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma öncesi her hastanın yasal temsilcisinden; 9 yaş ve üzeri çocukların ise kendilerinden de onam alındı. Tüm hastalar premedikasyon öncesi, kapalı zarf tekniği kullanılarak 2 gruba ayrıldı. Premedikasyonda; Ketamin grubundaki hastalara İV 0.1 mg/kg Midazolam ve 1 mg/kg Ketamin uygulandı, Remifentanil grubundaki hastalara ise sadece İV 0.1 mg/kg Midazolam uygulandı ve her iki grupta da 5 dakika sonra Ramsey Sedasyon Skorları kaydedildi. Tüm hastalara premedikasyon sonrası ameliyathanede standart anestezi monitorizasyonu uygulandı. Anestezi indüksiyonu tüm hastalarda; 5 mg/kg Tiopental, 0,6 mg/kg Rokuronyum ve 1 mcg/ kg Fentanil ile yapıldı, entübasyon sonrası anestezi idamesi Sevofluran ile sağlandı. Perioperatif hemodinamik veriler kaydedildi. Ketamin Grubu (Grup K): Ketamin grubundaki hastalara, anestezi indüksiyonu ve entübasyon sonrası perioperatif dönemde 0,25 mg/kg/saat İV ketamin infüzyonu başlandı. Hastanın OAB (Ortalama Arter basıncı) ve KAH'ı (Kalp Atım Hızı) başlangıç düzeylerin %25'nin üzerine çıktığında ek olarak 0.1 mcg/kg/dk ile remifentanil infüzyonu eklendi. Remifentanil Grubu (Grup R): Remifentanil grubundaki hastalara, anestezi indüksiyonu ve entübasyon sonrası perioperatif dönemde 0,5 mcg/kg/dk Remifentanil infüzyonu başlandı. Hastanın OAB ve KAH'ı başlangıç düzeylerin %25'nin üzerine çıktığında veya düştüğünde infüzyon dozu tekrar düzenlendi. ix Tüm hastaların ekstübasyon sonrası 5.dk ajitasyon skoru ve düzenli aralıklarla postoperatif ajitasyon ve ağrı skorları değerlendirildi. Ajitasyon değerlendirmesinde Ajitasyon ve Sedasyon Değerlendirme Skoru; ağrı değerlendirmesinde derlenme ve serviste mCHEOPS, evde aile tarafından VAS (Visüel Analog Skala) ağrı skalaları kullanıldı. Postoperatif dönemde hastanede analjezi uygulaması mCHEOPS >4 olduğunda parasetamol 15 mg/kg ile sağlandı, maksimum 2 doza izin verildi, 2. doz parasetamol sonrası ağrının devamı halinde ve evdeki ağrı tedavisi için oral ibuprofen 5 mg/kg uygulandı. Postoperatif ek analjezi ihtiyaç ve süreleri ve aile memnuniyeti kaydedildi. Bulgular: Perioperatif değerlendirmede, Grup K'da Remifentanil ihtiyacı, Grup R'ye göre anlamlı düşük bulundu. 24 saatlik postoperatif analjezi İhtiyacı değerlendirilmesinde Grup R'de 6 hastada (%16,67) analjezi ihtiyacı görüldü. Grup K'da 24 saatlik takiplerde postoperatif ağrı skorlarının düştüğü ve analjezik kullanımının anlamlı olarak azaldığı saptandı. Her iki grupta da mCHEOPS, VAS ve ajitasyon skorlarının giderek azaldığı, ancak Grup K ve Grup R arasında anlamlı bir fark olmadığı saptandı. Sonuç: Çocuk hastada sistoskopi sırasında preemptif ketamin ve düşük doz ketamin infüzyonunun, perioperatif remifentanil kullanımını azalttığı, postoperatif ağrı skorlarını düşürdüğü ve 24 saatlik takip döneminde analjezik kullanımını azalttığı ve yan etki gözlenmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cystoscopy is an outpatient procedure that is frequently used in the diagnosis and treatment of urinary system diseases in childhood. Ketamine might be a good option for analgesia in these patients, because of its analgesic effectiveness and both lack of respiratory depressant and other opioid side effects. In this study, we aimed to investigate the effect of preemptive and low-dose ketamine on postoperative pain, agitation scores and postoperative analgesia need in cystoscopy in pediatric patients. Materials and Methods: The study was planned as a prospective, double-blind, randomized study in pediatric patients undergoing cystoscopy. Patients aged 1-12 years who required elective, diagnostic or therapeutic cystoscopy in the pediatric surgery operating-room were included in the study. Patients under the age of 1 and above 12, with a defined metabolic or congenital syndrome, or with cardiac problems were excluded from the study. Before the study, each patient's legal representative's consent; and also the consents of aged 9 and over children themselves were obtained. All patients were divided into 2 groups, using the closed envelope technique before premedication. In premedication; patients in the ketamine group were administered IV 0.1 mg/kg Midazolam and 1 mg/kg Ketamine, while only IV 0.1 mg/kg Midazolam was administered to the patients in the Remifentanil group, and Ramsey Sedation Scores were recorded 5 minutes later in both groups. Anesthesia induction was done to all patients with 5 mg/kg Thiopental, 0.6 mg/kg Rocuronium and 1 mcg/kg Fentanyl. Anesthesia was maintained with Sevoflurane. All patients underwent, after premedication, a standard anesthesia monitoring in the operating-room. Ketamine Group (Group K): Patients in the ketamine group were started on 0.25 mg/kg/hour IV ketamine infusion in the perioperative period, after anesthesia induction and intubation. While the patient's MAP (Main Arterial Pressure) and HR (Heart Rhythm) increased above 25% of the initial levels, an additional 0.1 mcg/kg/min remifentanil infusion was added. Remifentanil Group (Group R): In the Remifentanil group, 0.5 mcg/kg/min Remifentanil infusion was started in the perioperative period, after anesthesia induction and intubation. When the patient's MAP and HR increased or decreased above 25% of the initial levels, the infusion dose was readjusted. xi Post-extubation 5th minute agitation score of all patients and postoperative agitation and pain scores, at regular intervals, were evaluated. Agitation and Sedation Evaluation Score in agitation evaluation; in pain assessment, mCHEOPS was used in recovery room and service, and VAS (Visual Analogue Scale) pain scales were used by the family at home. In the postoperative period, when mCHEOPS is >4 in hospital, analgesia was provided with paracetamol 15 mg/kg, maximum 2 doses were allowed, in case of continuation of pain after the second dose of paracetamol and for the treatment of pain at home, oral ibuprofen 5 mg/kg was administered. Postoperative additional needs and durations of analgesia and family satisfaction were also recorded. Results: In the perioperative evaluation, the need for Remifentanil in Group K was found to be significantly lower rather than in Group R. In the evaluation the need of 24-hour postoperative analgesia, the need of analgesia was observed in 6 patients (16.67%) in Group R. In Group K in 24-hour follow-up, it was determined that postoperative pain scores and analgesic use significantly decreased. It was determined, in both groups, that mCHEOPS, VAS and agitation scores decreased gradually; however there was no meaningful difference between Group K and Group R, in both early postoperative and service, and home pain assessments. Conclusion: It was determined that the infusion of low-dose ketamine during cystoscopy in pediatric patients, reduced the usage of perioperative remifentanil, decreased the postoperative pain scores and analgesic use in the 24-hour follow-up period, and no side effects were observed.