Kök kanal tedavisindeki güncel yaklaşımların değerlendirilmesi: Endodontik giriş kavitesi dizaynı ve irrigasyon uygulamaları
A survey of current trends in root canal treatment: Endodontic access cavity design and irrigati̇on practices
  1. Tez No: 678482
  2. Yazar: EMİRHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇAKICI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anket, diş hekimi, endodontik tedavi, giriş kavitesi, irrigasyon, rehber yol, Access cavity, dentist, endodontic treatment, glide path, irrigation, survey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Türkiye'deki diş hekimlerinin kök kanal tedavisindeki giriş kavitesi dizaynı, glide path preparasyonu ve irrigasyon uygulamalarındaki güncel yaklaşımlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda diş hekimlerinin güncel endodontik tedavi yaklaşımlarının değerlendirilmesi amacı ile 19 adet sorudan oluşan anket kullanılmıştır. Anket, Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) veritabanındaki kayıtlı hekimlere e-posta aracılığıyla gönderilmiştir. Bulgular: Hekimlerin anketi cevaplama oranı %3.52 olarak bulunmuştur. Giriş kavitesi tasarımı olarak hekimlerin %54'ü konservatif endodontik giriş kavitesini tercih etmiştir. Hekimlerin %67'si rehber yol preparasyonunu tercih etmişlerdir. Sodyum hipokloritin en fazla (%99.4) kullanılan irrigasyon solüsyonu olduğu görülmüştür. Çalışmamızda hekimlerin %58'i pulpal veya periapikal tanıya göre irrigasyon solüsyon seçimlerini değiştirmeyeceklerini ifade etmelerine rağmen, çeşitli tanılara göre yanıt alındığında çok büyük çoğunlukla tercih edilen solüsyon yine sodyum hipokloritti. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları Türkiye'de diş hekimlerinin çoğunlukla konservatif kavite dizaynı kullandıklarını, glide path preparasyonu yaptıklarını ve irrigasyonda değişmez solüsyon olarak NaOCl kullandıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the current approaches of dentists in Turkey in access cavity design, glide path preparation, and irrigation applications in root canal treatment. Materials and Methods: A 20-item questionnaire was used in the present study to determine routine endodontic treatment approaches of dentists in Turkey. The questionnaire was sent via e-mail to dentists registered on the database of the Turkish Dental Association (TDB). Results: The response rate of the dentists' questionnaire was found as 3.52%. As the access cavity design, 54% of the dentists preferred the conservative endodontic access cavity. Dentists preferred glide path with a percentage of 67 percent. When the irrigation solutions used by dentists in endodontic treatment were questioned, it was seen that sodium hypochlorite was the most used irrigation solution (99.4%). In our study, although 58% of the dentists stated that they would not change their irrigation solution choice according to the pulpal or periapical diagnosis, sodium hypochlorite was the solution most preferred when responses were received according to various diagnoses. Conclusion: The results of our study showed that dentists in Turkey mostly use conservative cavity design, make glide path preparation and use NaOCl as an invariable solution for irrigation.