Geochemical survey of Dutlu-Beypazarı geothermal field and geothermometry applications
  1. Tez No: 6785
  2. Yazar: M.DENİZ ŞUMNU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeokimya, jeotermometre, karışım olayı, kimyasal denge, jeotermal su -iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET DUTLU-BEYPAZARI JEOTERMAL SAHASININ JEOKİMYASAL İNCELEMESİ VE KİMYASAL JEOTERMOMETRE UYGULAMALARI ŞUMNU, M. Deniz Yüksek Lisans Tezi» Petrol Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Mahmut Parlaktuna Eylül 1989, 14S Sayfa Ankara'nın 80 km. kuzeybatısında bulunan Dutlu-Beypazarı jeotermal sahasının jeokimyası incelendi. Bu sahadan dokuz adet su örneği alindi, örneklerin kimyasal analizleri yapıldı ve bu sonuçlar kullanılarak kuvartz» kalseduan, Na/K, Na-K-Ca, Na/Li» Li, Mg/Li ve K/Mg jeotermometreleriyle sahanın rezervuar sıcaklığı tahmin edildi. Değişik jeotermometrelerden elde edilen sonuçlar şu nedenlerle farklılık gösterdi. 1. Soğuk» seyreltik suyla karışım. E. Rezervuardaki kimyasal dengenin karmaşıklığı. Cl ve B, Çl ve tfle0 ve Cl ve SO* arasındaki doğrusal ilişkiler, soğuk suyla karışma olasılığım gösterdi. Silika-entalpi ılık kaynak karışım modelinin uygulanması, karışımdan önceki sıcak su bileşeninin sıcaklığını 145°C olarak verdi. Suda türlere ayrışma, aktivite katsayıları ve derin su pH'inı belirli bir sıcaklıkta hesaplamak için bir bilgisayar.programı -ııı-geliştirildi. Mineral -dengesi hesapları da bilgisayar programıyla yapı İdi ve bu hesapların sonuçları bazı mineraller için log Q/K grafiklerinin çizilmesinde kullanıldı. Jeotermal su ile bu minerallerin denge sıcaklıklarının» 90 ila 110°C arasında olduğu, log Q/K grafiklerinden bulundu. Bu sonuç da kuvartz jeotermometresinden elde edilen rezervuar sıcaklığıyla benzerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 6E0CHEMICAL SURVEY OF DUTLU-BEYPAZARI GEOTHERMAL FIELD AND GEOTHERMOMETRY APPLICATIONS ŞUMNU, M. Deniz M.Sc.in Petroleum Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna September 1909» 142 pages Geochemistry of Dutlu-Beypazari geothermal field, located 80 kms. northwest of Ankara was studied. Nine water samples were collected from this field. Chemical analyses of samples were made and by using the results, quartz, chalcedony, Na/K, Na-K-Ca» Na/Li, Li, Mg/Li and K/Mg geothermometers were used to estimate the reservoir temperature of the field. Results obtained from different geothermometers differed very much due to either s - Mixing with cold dilute water or - Complexity Df the chemical equilibria existing in the reservoir. Linear relationships between CI and B» CI and SiaQ and CI and SCv, showed the possibility of mixing with cold water. Application of silica-enthalpy warm spring mixing model gave the temperature of the hot water component before mixing as 145°C. A computer program was developed to calculate aqueous speciation, activity coefficients and deep water pH at any specified temperature. Mineral equilibria calculations were also done by the -i-,computer program and results of these calculations were used to develop log Q/K plots of some minerals. Equilibrium temperatures of these minerals with geothermal water was found to be 90-1 10°C from log Q/K plots which is similar to the reservoir temperature obtained from quartz geothermometer. Key words s Geochemistry» geothermometer» mixing phenomena, chemical equilibria» geothermal water 6 n.oi.06 -11-