Rock geochemical exploration in intrusive rocks of Behrekdağı area (Çelebi-Kırıkkale)
  1. Tez No: 9669
  2. Yazar: HUNDİE MELKA YADETE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırşehir masifi, Jeokimya, Arama, Jeoloji, Kırıkkale, Kirsehir massif, Geochemistry, Exploration, Behrekdagi, Geology, Kirikkale. Code: 606 - 03 - 02. IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET BEHREKDA?I YÖRESİ MAGMAT1K KAYAÇLARININ KAYA JEOKİMYASAL YÖNTEMLE ARANMASI ( ÇELEBİ - KIRIKKALE ) HÜNDIE MELKA YADETE Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan ERLER Haziran 1990, 120 sayfa Bu tez Kırşehir masifinin batısındaki Behrekdağı magmatik kayaçları üzerinde yapılan kaya jeokimyasal arama çalışmalarını içerir. Çalışmalar, Ankara (Türkiye) nin 120 km. güneydoğusunda, J31-al paftasının kuzeybatısını, J30-b2 paftasının kuzeydoğusunu, I30-c3 paftasının güneybatısını ve I30-d4 paftasının güneydoğusunu kapsar. Çalışma alanında 230 km'lik bir kısımda jeolojik haritalama ve jeokimyasal aramalar yapılmış, petrografik ve kimyasal analizler için 116 adet kaya örneği toplanmıştır. Jeolojik haritalama ve petrografik çalışmalar sırasında üç ana kaya birimi, Çelebi mermeri, Behrekdağı magmatik kayaçları (biyotit-hornblend granit ve kuvars-monzonit) ve Ceritkale formasyonu (kumtaşı ve kireçtaşı) gözlenmiştir. Ayrıca, aplitik ve diyoritik dayklar, skarnlar, anklavlar ve pegmatit damarları bölgede yer alır.Kaya örneklerinin Cu, Mn, Zn, Rb, Li, Na, K, Ca, Mg ve Fe içerikleri atomik absorpsiyon ve emisyon metodları ile analiz edilmiştir. Elementlerin dağılımları, element toplulukları ve oranları yorumlama yapmak için kullanılmış; sonuçlar frekans dağılım diyagramları, tablolar, kümülatif olasılık eğrileri ve izokimyasal haritalar olarak sunulmuştur. Skarnlar ve magmatik kayaçların daha mafik kesimlerinde Cu, Mg, Ca, Mn ve Fe göreli olarak yüksek oranlarda, bunun yanında K, Na, Li ve Rb düşük oranlarda bulunur. Ayrıca magmatik kayaçların felsik kesimlerinde göreli düşük oranlarda K: Rb ve Mg: Li, göreli yüksek oranlarda da K+Na:Fe ve K+Na: Ca+Mg bulunur. Diğer taraftan skarnlar ve mafik kesimler ters dağılım göstermektedir. Elementlerin dağılımları ve birbirlerine olan oranları, mineralleşme özelliklerinden çok, magmatik kayaçlardaki bileşim değişimlerini ve alterasyonları belirler. Bu çalışma sırasında, önemli sayılabilecek jeokimyasal anomaliler saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROCK GEOCHEMICAL EXPLORATION IN INTRUSIVE ROCKS OF BEHREKDAGI AREA (CELEBİ - KIRIKKALE) HÜNDIE MELKA YADETE M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ERLER June 1990, 120 pages This thesis presents rock geochemical exploration conducted within the Behrekdagi intrusive rocks which is on the western margin of the Kirsehir massif. The study area is located at about 120 kms. to the southeast of Ankara (Turkey) and it covers the northwestern part of J31-al, northeastern part of J30-b2, southwestern part of I30-c3 and southeastern part of I31-d4 quadrangles of the 1:25000 scale topographic map of Turkey. Geology of an area of about 230 sq.kms. is mapped and a rock geochemical survey is conducted in the same area with a collection of 116 rock chip samples for petrographical and chemical studies. Geological mapping and petrographical studies revealed three main lithologic units, Celebi marble, Behrekdagi intrusives (biot ite- hornblende granite and quartz monzonite) and Ceritkale formation (sandstone and limestone). Aplitic and dioritic dykes, skarns, enclaves and pegmatite veins are also present in the area. IllThe rock chip samples are analysed by atomic absorption and emission methods for Cu, Mn, Zn, Rb, Li, Na, K, Ca, Mg and Fe. Distribution of each element, element associations and element ratios are used for interpretation and results are presented as frequency distribution diagrams, tables, cumulative probability plots and isochemical maps. Relatively high values of Cu, Mg, Ca, Mn and Fe and low values of K, Na, Li, and Rb are observed within skarns and within more mafic parts of the intrusive rocks; felsic parts are characterized by relatively high values of the latter elements. Relatively lower ratios of K: Rb and Mg: Li and relatively higher ratios of K+Na: Fe and K+Na:Ca+Mg are distributed in more felsic parts of the intrusive rocks while the skarns and more mafic parts show the reverse distribution. The overall distribution of the elements and their ratios indicate the compositional variation of the intrusive rocks and related alteration patterns rather than the presence of mineralized trends. There are no significant geochemical anomalies detected during this study.