Development of a computer program for analysis of gamma-ray spectra and its use in instrumental neutron activation analysis
  1. Tez No: 6786
  2. Yazar: Y.ERGÜN TOGAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eğri Uydurma Metodu, Gama Işını Spektrumlarının' Bilgisayar Analizi, Aletli Nötron Aktivasyon Analizi, Nadir Toprak Elementleri. -vi, Curve Fitting Method, Computer Analysis of Gamma-Ray Spectra, Instrumental Neutron Activation Analysis, Rare Earth Elements. -xv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
GAMA SPEKTRUMLARININ ANALİZİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ VE ALETLİ NÖTRON AKTİVASYON ANALİZİNDE KULLANILMASI TOGAY, Y. Ergim Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Nükleer Mühendislik Programı, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk Arınç 97 sayfa, Haziran 1989 ÖZET Bu çalışmada, araştırmalarında Aletli Nötron Aktivasyon Analizi yöntemini kullanan ve tamamen bilgisayarlaştırılmış bir gama spektrometresine sahip olmayan araştırmacılara büyük ölçüde yardımı olacak bir bilgisayar programının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen bu programın nicel analiz yapabilme hassasiyeti, Yüksek Saflıkta Germanyum (HPGe) dedektörlerinden elde edilebilecek gama spektrumlarıyla aynı özellikleri taşıyan ve yine bu çalışma esnasında geliştirilen bir bilgisayar programını kullanarak oluşturulan, bir dizi yapay spektrum üzerinde incelenmiştir. Yapılan detaylı inceleme sonucu en kötü durumlarda bile hatanın % 5' i geçmediği görülmüştür. Çalışmada ayrıca, programın HPGe dedektörlerinden elde edilecek gerçek spektrumların nicel analiz sonuçları üzerindeki etkisi görülmek istenmiştir. Bu amaç için, özellikle, karmadık yapıya sahip Nadir Toprak Elementleri ihtiva eden iki ayrı numuneden (referans olarak OKA-2 ve bilinmiyen olarak KTS-1) Aletli Nötron Aktivasyon Analiz yöntemiyle elde edilen gama spektrumları kullanılmıştır. -v-Numuneler, Ankara Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Nötron Fiziği Grubu Laboratuvarxnda bulunan 5 Ci'lik Pu-Be izotopik nötron kaynağıyla ışınlanmış ve ölçümler yine aynı laboratuvardaki HPGe spektrometresi ile yapılmıştır. Elde edilen gama spektrumlarının öncelikle nitel analizleri yapılmıştır. Spektrumlar üzerinde uygun (girişimden uzak) tepecikler seçilerek nicel analizlerde geliştiri len program kullanılmış ve KTS-l'de elde edilen lantanit miktarları diğer çalışmalardan elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Karşılaştırılan değerlerin gösterdiği uyum da gözönüne alınarak, geliştirilen programın hassas ve güvenilir değerler verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF A COMPUTER PROGRAM FOR ANALYSIS OF GAMMA-RAY SPECTRA AND ITS USE IN INSTRUMENTAL NEUTRON ACTIVATION ANALYSIS TOGAY, Y. Ergiin Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering Nuclear Engineering Program, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Faruk ARINÇ 97 pages, June 1989 ABSTRACT In this study, it has been aimed to develop a computer program that can be utilized by the analysts who use Instrumental Neutron Activation Analysis Method (INAA) in their investigations but do not have a complete computer-based spectroscopy system. The ability of sensitive quantitative analysis of this developed program has been examined on a number of synthetic spectra having similar characteristics with that of the gamma ray spectra obtained from High Purity Germanium (HPGe) spectrometers. As a result of this detailed examination, it has been observed that the errors made do not exceed about 5 % even in the worst condition. In addition, it has been required to observe the results of the program on the quantitative analysis of the real spectra obtained from HPGe. For this purpose, some gamma-ray spectra of two samples containing rare earth elements (OKA-2 as standard, KTS-1 as unknown) V4ere obtained by INAA. The samples have been irradiated by a Pu-Be isotopic neutron source with 5 Ci activity in Neutron Physics Group -in-Laboratory in Ankara Nuclear Research and Training Center and measured by a HPGe existed in this Laboratory. The gamma spectra obtained have been qualitatively and quantitatively analyzed. In the quantitative analysis of the spectra, the developed program has been used. The results have been compared with other works. The agreement between them show that the developed program is very reliable and sensitive.