Meme kanserinde ultrasonografik, kantitatif shear wave elastografi ölçümleri ile moleküler alt grupların ve prognostik faktörlerin ilişkisi
To investigate the relationship between ultrasonographic, quantitative shear wave elastography measurements and molecular subgroups and prognostic factors in breast cancer
- Tez No: 678515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SOYDAN MAHMUTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: SWE(Shear Wave Elastography), invasive breast cancer, mean stiffnes value, kilopascal(kPa)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Meme kanserinde ultrasonografik, kantitatif shear wave elastografi ölçümleri ile moleküler alt grupların ve prognostik faktörlerin ilişkisini araştırmak Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma için etik kurul onayı alınmıştır. Çalışma grubu, Haziran 2016-Mayıs 2017 tarihleri arasında tanısal meme ultrasonografisi yapılan ve histolojik olarak invaziv kanser olduğunu doğrulanan 91 kadın hasta (yaş aralığı, 30-84 yaş) ve 93 lezyon ile oluşturuldu. Her lezyondan en az 2 adet elastografik görüntü elde edildi ve ortalama elastisite değerlerinden(Eort) en yüksek olanı değerlendirme kapsamına alındı. Ameliyat sonrası immünohistokimyasal bulgular ve prognostik parametreler (invaziv boyut, histolojik grade , östrojen ve progesteron reseptör durumu, HER-2 ekspresyonu, ki67 proliferasyon endeksi , lenf nodu durumu, lenfovasküler invazyon durumu ) karşılaştırma için kullanıldı. İki grubun ortalaması bağımsız gruplar için t-testi ile ikiden fazla grubun ortalaması tek yönlü Anova varyans analizi ile kıyaslandı. Bulgular: Tümör histolojik alt tipleri (P, .045) ile ortalama elastisite değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Histolojik alt tipler kendi içinde değerlendirildiğinde lobüler karsinomlarda invaziv karsinom-nonspesifik tip (NST)'e göre ortalama elastisite değerleri anlamlı derecede düşük saptandı(P, .024). Moleküler alt gruplar arasında ise HER-2 pozitif lezyonlarda Lüminal A ve Lüminal B alt gruplarına kıyasla ortalama elastisite değerleri anlamlı derecede düşük saptandı(P, .0.01). İnvaziv boyut, histolojik grade, östrojen ve progesteron reseptör durumu, HER-2 aşırı ekspresyonu, ki67 proliferasyon endeksi, lenf nodu tutulumu, lenfovasküler invazyon ile ortalama elastisite değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada, prognozu belirleyici parametreler ile ortalama elastisite değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Bununla birlikte en sık görülen iki invaziv meme kanseri tipi olan NST ile lobüler karsinomlar arasında lobüler karsinom lehine daha düşük ortalama elastisite değerleri saptandı. Moleküler alt gruplar arasında ise en düşük ortalama elastisite değerleri HER-2 pozitif tipteydi. Anahtar kelimeler : SWE(Shear Wave Elastografi), invaziv meme kanseri, ortalama elastisite değeri(Eort), kilopascal(kPa)
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the relationship between ultrasonographic, quantitative shear wave elastography measurements and molecular subgroups and prognostic factors in breast cancer. Materials and Methods: Ethics committee approval was received for this retrospective study. The study group comprised 91 women patients(age range, 30-84 years) with 93 solid lesions identified during diagnostic breast ultrasonography (US) performed between June 2016 - May 2017 and subsequently confirmed at histologic examination to be invasive cancers. At least two elastographic images were obtained of each lesion, and highest mean elasticity value included in evaluation. İmmunohistological findigs and prognostic parameters following surgery were used for comparison, namely invasive size, histologic grade, estrogen and progesterone receptor status, HER-2 overexpression, ki67 proliferation index, lymph node status and lymphovascular invasion status. The average of the two groups was compared with the t -test for independent groups, and the average of more than two groups was compared with one-way Anova variant analysis. Results: A statistically significant relationship was found between tumor histological subtypes (P, .045) and mean elasticity values. When histological subtypes were evaluated in itself, it was found that lobular carcinoma had significantly lower mean elasticity values compared to NST (P, .024). Among immunological subtypes, mean elasticity values lesions with HER-2 positive molecular subtype were significantly lower compared to Luminal A and Luminal B subtypes (P, .0.01). There was no significant difference between histological grade, invasive size, ostrogene and progesterone receptor status, HER-2 expression, ki67 proliferation index, lymph node involvement, lymphovascular invasion, and mean elasticity values. Conclusion: In this study, we didn't not find a significant difference between the parameters determining prognosis and mean elasticity values. However, lower mean elasticity values in favor of lobular carcinoma were found between NST and lobular carcinomas, the two most common types of invasive breast cancer, among the molecular subtypes, the lowest mean elasticity values were HER-2 positive.