Üniversite öğrencilerinde evlilik tutumu ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between marriage attitude and perceived social support in university students
- Tez No: 678570
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Tutumu, Algılanan Sosyal Destek, Marriage, marriage attitude, perceived social support
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin evlilik tutumları ve algıladıkları sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evren ve örneklemi 2018-2019 eğitim-öğretim yılı içerisinde Konya Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim gören 430 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin tamamı bekardır. Örneklem tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmada üniversite öğrencilerinin evliliğe yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla“İnönü Evlilik Tutum Ölçeği”, öğrencilerin algıladıkları sosyal desteği ölçmek için“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği' nin Gözden Geçirilmiş Formu”kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin verilerin elde edilmesi için araştırmacı tarafından bir“Sosyodemografik Form”hazırlanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS v21.0 paket programı ve Amos v24 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların edindikleri puanların demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında ikili gruplar için bağımsız örneklem t-testi'nin parametrik olmayan karşılığı Mann-Whitney U test istatistiğinden, ikiden fazla grup karşılaştırmaları içinse Kruskal Wallis H test istatistiğinden faydalanılmıştır. Bu araştırmadaki değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman Rho sıra korelasyonları ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır ve araştırmadan elde edilen sonuçlar kapsamında bu alanda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between university students marriage attitude and their perception of social support. The universe and sample of study consist of 430 students studying at Konya Selçuk University in the 2018/2019 academic year . As well as, in this study, only the unmarried sample was studied within the scope of the research. The sampling of this research was established by 'Convenience Sampling Method' which is one of the non-random sampling methods. In this research,“Inonu Marriage Attitude Scale (IMAS)”was used to determine university students attitudes towards marriage,“Revised Form of The Multidimensional Perceived Social Support Scale”was used to measure student perceived social support. The researcher developed a“Socio-demographic form”to students demographic characteristic relations data. The SPSS v21.0 package program and the AMOS v24 program were used for the analysis of the data. Mann-Whitney U test statistics non-parametric equivalent of independent t-test, were used to compare the scores of the participants by demographic variables for two groups. For comparisons of more than two groups were performed by the Kruskal-Wallis H test. The relationships between variables in this study were examined using Spearman Rho rank correlations. As a result of the research, the findings obtained were discussed within the framework of the literature; and within recommendations have been made in this area.