Noterde çalışan personelin iş doyumu ve yaşam doyumu ilişkisinin incelenmesi
The examination of the relationship between job satisfaction and job satisfaction
  1. Tez No: 678569
  2. Yazar: SAVAŞ KILIÇKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİR YALÇIN ORTAKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Yaşam Doyumu, Job Satisfaction, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, Mersin il ve ilçelerinde bulunan noter çalışan personelin iş ve yaşam doyumlarının demografik değişkenler göre etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada anket tekniği kullanılarak birincil veri toplanmıştır. Anketler mersinde bulunan noterlerde çalışan toplam 121 personele uygulanmıştır. Yapılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılan ölçeklerin katılımcılara uygulanıp toplanmasından sonra veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Veriler cinsiyet, yaş, sektörde çalışma yılı, evlilik durumu, eğitim durumu, gelir değişkenleri açısından analiz edilmiştir. Uygulanan Kişisel Bilgi Formu, İş Doyumu Ölçeği-Job Satisfaction Survey (JSS) ve Yaşam Doyumu Ölçeği'nden elde edilen bilgiler araştırmanın amacı çerçevesinde istatistiksel olarak çözümlenerek bilgisayara işlenmiştir. Veriler, betimsel İstatistiksel teknikleri, iki değişkenli olması durumunda bağımsız gruplar t-testi, ikiden fazla olması durumunda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi yapılmıştır. Ayrıca analizde iş doyum alt boyutları, iş doyumu ve yaşam doyumu arasında korelasyon analizleri yapılmış olup frekans, ortalama ve bağımsız değişkenler arasında anlamlı farklılık olup olmadığına bakılmıştır. En son aşamada iş doyum alt boyutlarının yaşam doyumu ve demografik değişkenler üzerindeki etkisi pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Elde edilen iş doyumu ve yaşam doyumu puanları incelendiğinde yaş, cinsiyet, sektördeki deneyime göre ölçek puan ortalamaları arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Eğitim seviyesi ve evlilik durumu değişkenine göre ölçek puan ortalamaları arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı tespit edilmiştir. Araştırma bulgularında iş ve yaşam doyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanların iş doyumu ile yaşam doyumu arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda pozitif yönde anlamlı ve güçlü bir ilişki saptanmıştır. Çalışanların iş doyumu arttıkça yaşam doyumlarının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanlarında iş ve yaşam doyumu ile cinsiyet, yaş arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of the job and life satisfaction of the notary staff working in Mersin provinces and districts according to demographic variables. The research was carried out with the relational screening method. In the study, primary data were collected using the questionnaire technique. The questionnaires were applied to a total of 121 personnel working in notary publics in Mersin. In this study, after the scales used as data collection tools were applied and collected to the participants, the data were statistically analyzed using the SPSS 22.0 package program. The data were analyzed in terms of gender, age, years of employment in the industry, marital status, educational status, and income variables. The information obtained from the Personal Information Form applied, Job Satisfaction Survey (JSS) and Life Satisfaction Scale were statistically analyzed and processed into the computer for the purpose of the research. Data were used by descriptive statistical techniques, independent groups t-test in case of bivariate, and one-way analysis of variance (ANOVA) test in case of more than two variables. In addition, in the analysis, correlation analyzes were made between job satisfaction sub-dimensions, job satisfaction and life satisfaction, and it was examined whether there was a significant difference between frequency, average and independent variables. Finally, the effect of job satisfaction sub-dimensions on life satisfaction and demographic variables was examined with Pearson correlation analysis. When the obtained job satisfaction and life satisfaction scores were examined, the difference between the mean scale scores according to age, gender and experience in the sector was not found to be statistically significant. The difference between the mean scores of the scale according to the variable of education level and marital status was found to be statistically significant. In the research findings, it was concluded that there is a positive significant relationship between job and life satisfaction. As a result of the correlation analysis between the job satisfaction and life satisfaction of the employees, a positive, significant and strong relationship was found. It is concluded that the higher the job satisfaction of the employees, the higher their life satisfaction. No significant relationship was found between job and life satisfaction and gender and age in employees.