Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu (TCK M. 209)
The crime of the abuse of signature in blank
  1. Tez No: 678580
  2. Yazar: BÜŞRA KARDELEN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Açığa imza, kötüye kullanma, senet, bedelsiz senet, sahtecilik, Signature in blank, abuse of signature in blank, bond, bond without value, forgery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitabının, Topluma Karşı Suçlara ilişkin üçüncü kısmının Kamu Güvenine Karşı Suçlar başlığını taşıyan dördüncü bölümünde yer alan TCK m. 209 ile açığa imzanın kötüye kullanılması suçu düzenlenmiştir. Günümüz dünyasında gelişen insan ilişkileri ve ticari hayatla birlikte bu suçun da işlenme sıklığı da artmıştır. Kamu ve bireyler arasında güven ilişkilerinin gelişmesi için bu suçun işlenmesinin önlenmesini sağlamak büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda TCK m. 209 bağlamında mülga TCK'de yer alan düzenlemeler, öğretide yer alan görüşler ve Yargıtay'ın yerleşik içtihatları ele alınmıştır. Bu suç tipinin incelenmesinde yeri geldiğince benzer suç tipleri ile karşılaştırma yapılarak değerlendirmelere yer verilmiştir. Bu çalışma ile yasal düzenleme, doktrinde öne sürülen görüşler ve Yargıtay kararları aynı çatı altında toplanarak suç bağlamında geniş bir bakış açısı ile ele alınmış; suçun, tipiklik unsuru, maddi unsuru, manevi unsuru, suçun özel görünüş halleri, soruşturma ve kovuşturmaya ilişkin özel durumları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The crime of the abuse of signature in blank is regulate in the 209th article of the Turkish Penal Code (TPC). With the development of human relations and commercial life in the current world, the commitment of this crime is increasing. This crime must be prevented in order to increase the confidence relationship between the public and individuals. In this study, within the context of the 209th article of the TPC, the regulations in the old TPC, the opinions in the doctrine and the decisions of the Cassation Court will be discussed. At the same time, this type of crime and similar types of crime will be compared. Thus, a better understanding of the subject was provided. With this study, the text of the TCL, the opinions in the doctrine and the decisions of the Cassation Court were evaluated together from a wide perspective. In this way, headings such as typical element of crime, the actus reus, the legal benefit protected by this rule, the perpetrator of the crime, distinction between mens rea, special appearance forms of crime were examined.