Yapay zekâ, veri madenciliği ve büyük veri kavramlarına karşı okul yöneticilerinin algılarının belirlenmesi
Determining the perceptions of school administrators against artificial intelligence, data mining and big data concepts
  1. Tez No: 678586
  2. Yazar: GAMZE İNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL BARIŞ ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimde yapay zekâ, Eğitimde büyük veri, Eğitimde veri madenciliği, Artificial Intelligence in Education, Big Data in Education, Data Mining in Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yapay zekâ, büyük veri ve veri madenciliği kavramları son yıllarda dikkat çeken ve birçok alanda kullanılan konulardır. Ancak Türkiye'de özellikle eğitim alanında, bu kavramları temel alan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Büyük veri ve veri madenciliği kavramlarının, Türkiye 2023 Eğitim Vizyonu'nda da yer alması, bu kavramların bilinirliğinin önemini ve konunun güncelliğini göstermektedir. Yeni ve teknolojik gelişmelere hızlı bir şekilde uyum sağlayabilecek donanımlı bir nesil yetiştirmek çağın en önemli konularından birisi haline gelmektedir. Bu çerçevede düşünüldüğünde, okul yöneticileri (müdür ve müdür yardımcıları), Milli Eğitim'in amaçları doğrultusunda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren, okullarda liderlik görevini üstlenen kişiler olduğundan yapay zekâ, büyük veri ve veri madenciliği kavramlarına karşı algılarının belirlenmesinin öncelikle araştırılması gereken bir konu olduğu açıktır. Bu nedenle, bu çalışmanın evren birimini okul yöneticileri oluşturmaktadır. Bu tez çalışması, nicel araştırma modeli olarak tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında, araştırmanın amacı doğrultusunda bir anket geliştirilmiştir. Bu anket üzerinden, Antalya iline bağlı 5 merkez ilçe olan Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa'da resmi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında okul yöneticisi olarak görev yapan 324 katılımcıya ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için Basit ve Çoklu Uygunluk Analizi kullanılmıştır. Bu analiz sonucunda, açıklayıcı gücü oldukça yüksek olan grafiksel yaklaşımlar elde edilmiş ve bu yaklaşımların yorumlanması sonucunda veri yapıları içerisinde saklı kalmış önemli bulgular ortaya çıkarılmıştır. Analizler sonucunda; yapay zekâ, büyük veri ve veri madenciliği kavramlarının tanınırlık düzeylerinin birbirileriyle ilişkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Lisansüstü mezuniyet derecesine sahip olan okul yöneticileri bu kavramları daha iyi bildikleri tespit edilmiştir. Bu yüzden de okul yöneticilerinin en az yüksek lisans mezunu olmaları ve uluslararası alanda geçerli olan en az bir yabancı dil bilmesi büyük önem taşımaktadır. Yabancı dil bilen okul yöneticilerinin, teknolojiyi de daha yakından takip ettikleri dikkat çekmektedir. Okul yöneticilerinden hizmet içi eğitim ya da hizmet içi eğitim dışındaki kurs, seminer gibi eğitimlere katılanların, yapay zekâ, büyük veri ve veri madenciliği kavramlarına aşinalık düzeylerinin yüksek olduğundan yola çıkılarak, okul yöneticilerinin kendilerini sürekli olarak geliştirmelerinin önemi net bir şekilde görülmektedir. Lisans mezuniyet alanları mesleki ve teknik bölümler olan okul yöneticilerinin, teknolojinin getirmiş olduğu bu kavramları tanıma oranları yüksektir. Son zamanlarda gelişen robot teknolojisinin eğitime de uyarlanması çalışmaları göz önünde bulundurulduğunda; okul yöneticileri robotların varlığını okullarda genel itibariyle kabullendikleri; ancak öğretmeninin yerini tamamen almaları yerine yardımcı rolde olmaları gerektiğini savunmaktadırlar. Ayrıca okul yöneticileri, akıllı tahtaların okullarda kullanımına karşı olumlu bir bakış açısı sergilemektedir. Kıdem yılı fazla olan okul yöneticilerinin teknolojik gelişmelere daha yakın olduğu göz önünde bulundurulacak olursa, eskiden uygulanmış olan okul yöneticileri yetiştirme programının, hali hazırda uygulanan programdan çok daha verimli olduğu elde edilen bulgular çerçevesinde düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concepts of artificial intelligence, big data and data mining are the subjects that have attracted attention and have been used in many areas in recent years. However, studies based on these concepts, especially in the field of education, are quite limited in Turkey. The inclusion of big data and data mining concepts in Turkey 2023 Education Vision has emphasized the importance of awareness of these concepts and the up-to-dateness of the subject. Raising a sophisticated generation that can adapt to new and technological developments quickly has become one of the most important issues of the age. When considered in this framework, it is clear that determining the perceptions of school administrators (principals and vice principals) against artificial intelligence, big data and data mining concepts is a subject that should be primarily investigated since they are the ones who carry out education and training activities in line with the aims of National Education and take the leadership role in schools. Therefore, school administrators constitute the research population of this study. This thesis study was designed as a quantitative research model. Within the scope of the study, a questionnaire was developed in line with the purpose of the research. Through this questionnaire, 324 participants working as school administrators in official primary and secondary schools in Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı and Muratpaşa, which are the 5 central districts of Antalya province, were reached. Simple and Multiple Correspondence Analysis was used as the analysis method of the data collected. As a result of this analysis, graphical approaches with very high explanatory power were obtained, and significant findings hidden within the data structures were revealed as a result of the interpretation of these approaches. In consequence of the analyses, it has been concluded that the recognition levels of the concepts of artificial intelligence, big data and data mining are interrelated. School administrators with a postgraduate degree are better acquainted with these concepts. Therefore, it is of great importance for school administrators to have at least a master's degree and to speak at least one foreign language that is internationally valid. It is noteworthy that school administrators who speak a foreign language also follow technology more closely. Based on the conclusion that school administrators who attend trainings such as in-service training or courses and seminars other than in-service training, know the concepts of artificial intelligence, big data and data mining better, the importance of school administrators' improving themselves continuously becomes evident. It is seen that school administrators, whose undergraduate fields are vocational and technical departments, are better acquainted with the concepts brought about by technology. Considering the efforts to adapt the recently developed robot technology to education, school administrators generally accept the existence of robots in schools, but they argue that the robots should be in a supporting role rather than taking the teacher's place completely. In addition, school administrators demonstrate a positive perspective towards the use of smart boards in schools. Considering that school administrators with more seniority years are closer to technological developments, it is seen that the school administrator training program, which was previously implemented, is much more efficient than the current program.