J. G. Fichte'nin ben ve ben-olmayan felsefesine yönelik eleştirel bir yaklaşım olarak E. Levinasçı öteki ve başka
For J. G. Fichte's philosophy of the ego and the non-ego E. Levinasian the other and another as a critical approach
- Tez No: 678621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Fichte, Levinas, Ben, Ben-olmayan/Öteki, Başka, Fichte, Levinas, Ego, Non-Ego/The Other, Another
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Ben ve Ben-olmayan/Öteki felsefesi, felsefe tarihi boyunca ontoloji, epistemoloji ve etik alanlarında önemli bir role sahip olmuştur. Birçok düşünür tarafından ele alınan bu kavramlar, Fichte ve Levinas tarafından eleştirilip farklı bir şekilde ele alınmıştır. Öncelikle idealizm felsefesinin temeline Ben kavramını koyan Fichte, bu kavramı soyut bir şekilde sisteminin temeline yerleştirmiştir. Fichte, felsefesinin temeline koyduğu bu Ben'in ediminden hareketle ilk önce temel ve kesin bir ilk ilke olan Ben=Ben ilkesini elde etmiştir. Daha sonra Ben'in ediminden Ben-olmayan kavramını belirleyerek Ben=Ben'e içerik olarak koşullu olan Ben=Ben-olmayan ilkesini ve ardından Ben=Ben'e biçimsel olarak koşullu olan Ben kısmen Ben-olmayan; Ben-olmayan kısmen Ben ilkesini oluşturmuştur. Bu ilkelerden hareketle teorik ve pratik Ben alanına yönelen Fichte, bu alanlardan hareketle ahlâk ve hukuk öğetisini oluşturmuştur. Ben=Ben ilkesinden hareketle öznel Ben, kendisinden başlar, bütün alanları belirleyerek onlara kesinliğini sağlar ve nesnel Ben'e yani tekrar kendisine dönerek aynılık felsefesini oluşturur. Ancak Levinas bu aynılık ve özerklik felsefesine karşın kendi ayrılık ve yaderklik felsefesini öne sürmüştür. Levinas, Fichte'nin, Kendi'sine, Var'lığına ve bilincine özdeş kıldığı Ben'i bu Kendi'nin, Var'lığın ve bilincin özdeşliğinden hipostaz ve ardından Öteki'den hareketle koparmıştır. Ben'i Kendi'sinin tahakkümünden kurtaran Levinas, onu Başka'nın sonsuzluğuna doğru etik ve somut bir Ben olarak Sonsuzca Başka olana yönledirmiştir. Bu çalışmanın amacı, ele alınan bu kavramları hiyerarşik bir şekilde ele alıp onları Fichte ve Levinas'ın düşüncelerinden hareketle analiz etmek ve Fichte'nin ele aldığı Ben ve Ben-olmayan kavramlarını Levinas'ın Öteki ve Başka kavramlarından hareketle soruşturmaktır.
Özet (Çeviri)
Philosophy of Ego and Non-Ego/the Other, ontology, epistemology and ethics throughout the history of philosophyhas played an important role in their fields. These concepts, which have been handled by many thinkers, It has been criticized and handled differently by Fichte and Levinas. Idealism first Fichte, who put the concept of Ego on the basis of his philosophy, uses this concept in an abstract way placed on the foundation. Fichte, from the act of this Ego, which he puts on the basis of his Philosophy he first obtained the basic and definite first principle, the Ego=Ego principle. Later Ego's conditional in content to Ego=Ego by determining the concept of Non-Ego from its act the principle of Ego= Non-Ego, and then Ego partially conditional to Ego=Ego, formally Non-Ego; the Non-Ego partly formed the principle of Ego. Based on these principles, theoretical Fichte, who turned to the field of the practical Ego and the practical Ego, began to teach moral and legal teaching from these areas formed. Based on the Ego=Ego principle, the subjective Ego starts from itself, all its fields he provides them with certainty by determining and returning to the objective Ego, that is, to himself again, form its philosophy. However, despite this philosophy of sameness and autonomy, Levinas he suggested the philosophy of solidarity. Levinas, to Fichte's Self, Being and consciousness from this Identity of Self, Being and consciousness, hypostasis and broke of from the Other. Levinas, who saved Ego from His own domination, As an ethical and concrete Self towards the infinity of the Another to the Infinitely another directed. The aim of this study is to examine these concepts in a hierarchical manner and to examine them in Fichte and analyzing from the thoughts of Levinas and Ego and Non-Ego as discussed by Fichte it is to investigate the non-existent concepts based on Levinas Other and Another concepts.