İlk Çağdan Orta Çağa perküsyonun tarihsel gelişim süreci ve evrimi
Historical development and evolution of percussion from the Ancient to the Middle Ages
- Tez No: 678701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİYE ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İlk Çağ, Perküsyon Evrimleri, Antik Dönem, Perküsyonun Önemi, Perküsyonun İç Yapısı, First Era, Percussion Evolution, Ancient Times, Percussions Importance, Internal Structure of Percussion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İnsanlığın varoluşundan bu yana müziğin, insan hayatının büyük bir parçası olması dikkat çekicidir. Bir enstrümana bile ihtiyaç duymadan kendi uzuvlarıyla farklı objelerden ses çıkartmayı öğrenmeleri ve hep daha farklı olan tınıyı aramaları takdir edilecek bir arayış ve gelişimdir. Eğlenirken, savaşırken, av sırasında ve hatta ritüeller esnasında bile yanlarından ayırmadıkları yegane unsurun müzik olması günümüzde bilinen eserlerin tohumları olduğunun göstergesidir. Bu çalışmada ilk çağdan rönesansa kadar olan dönemler incelenmiş ve bu dönemlerde çalınan enstrümanlar hakkında resimli bilgiler verilmiştir. Bu çalışma,“Problem, Araştırmanın Önemi, Sınırlılıklar ve Evren Örneklem, Yöntem, Model, Varsayımlar ve Verilerin Toplanması ve Analizi”başlıklarını barındıran,“Giriş”bölümü ile başlamaktadır. İkinci bölümde, insanlığın doğuşu ve ilk perküsyon evrimleri incelemelerine yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, antik dönemlerde perküsyonun yeri, önemi ve iç yapısı incelenmiş olup, enstrümanlar şekillerle gösterilmiştir. Bunlara bağlı olarak bu çalışma, ilk perküsyon evrimleri hakkında okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is worth noting that music has been a big part of human life since the existence of humanity. Learning to make sounds using their own body parts with the help of various objects without even the need for an instrument and always seeking a different tone is an admirable pursuit and development. The fact that the only common element that humanity kept on their side while having fun, fighting, hunting and even during rituals being music is an indication that they are the seeds of the musical works known today. In this study, the time periods from the first era to the renaissance were examined and illustrated information was given about the instruments played in these periods. This study starts with the“Introduction”section, which includes the titles“Problem, Importance of Research, Limitations and Universe Paradigm, Method, Model, Assumptions and Data Collection and Analysis”. In the second part, information about the birth of humanity and the first percussion evolution studies are given. In the third part of the study, the relevance, importance and internal structure of percussion in ancient times are examined and the instruments are shown with figures. Accordingly, this study has been prepared to inform the reader about the first percussion evolution.