Figüratif heykelde ifade
Expression in figurative sculptur
  1. Tez No: 860027
  2. Yazar: GÜVEN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİDİN MÜSLÜM BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, İfade, Sanat, Statue, Expression, Art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İnsanoğlunun varoluşu, mağara duvar resimlerinden bugüne sanatsal eylemlilik içerisinde şekillenmiştir. Bu süreç yerleşik hayata geçilmesi ile başlayıp günümüze kadar devam etmiştir. Yaşanılan her dönem kendi kültürel ve sosyal koşullar içerisinde ortaya çıkan yaratım süreçlerinde meydana gelmiştir. Bu sanatsal eylemler her dönemin kendi öznel koşulları içerisinde oluşmuşlardır. Yerleşik hayata geçildiğinde, avlanma, barınma ve daha Sonraları tapınma ve büyü amaçlı yaptıkları insan figürleri ile ilk dönemler için primitif bir tarzda doğayı ve insanı taklit eden figürler yapmışlardır. Zamanla birçok aşamalardan geçilerek modern Çağa kadar çok büyük gelişmeler gösterilmiştir. Orta Çağ'dan modern Çağın başlangıcına kadar insan figürü ideal anatomik taklitçiliğin doruğuna ulaşmıştır ve din konusu bu zamana kadar etkinolarakhâkimiyetini sürdürmüştür. Sanat bu zamana kadar Dinler ve iktidarlar tarafından finanse edilmiştir. Bu yüzden üretim yapan sanatçılar fazla ön plana çıkmamışlardır. Rönesans döneminde yani 14 ve 17 yüzyıllarda sanatçı inisiyatif kullanıp taklit ve din kaygısı dışında bireysel tavır sergileyip klasik sanatın hegemonyasına son vermiştir heykel sanatında bu devrimci tavrın öncüsü AgusteRoden'dir. Sanayi devrimi sonrasında, burjuvazinin sınıf hâkimiyeti ile birlikte sanat koleksiyonculuğunun oluşması sanat ve sanatçıya kapitalist bir yaklaşımla sanat ürününü; bir nevi ticari bir meta haline getirmiştir. Modern çağda sanatçı özgür bir birey olarak kişisel tavrını sanata yansıtarak kendi duygusal dünyasını ve hayata karşı konumlandığı siyasi ve sanatsal bakış açısını yarattığı çalışmasında yansıtma olanağına sahip olmuştur. İnsanlık tarihi boyunca, sanat ürünü kendi dönemin her anlamdaki belleğini oluşturmuş ve sonraki kuşaklara aktarılması için çok ciddi bir belge niteliği taşımıştır. Antik çağdan günümüze kadar ki sanatsal üretim sürecine baktığımızda; Sanatçı bireyin öncelikli kaygısının kendini ifade edebilme gayreti içerisinde olduğunu net bir şekilde görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Theexistence of humanbeings has beenshapedbyartisticactivism, fromcavemuralstotoday. Thisprocessstartedwiththetransitiontosettled life andcontinueduntiltoday. Eachperiod has occurred in creativeprocessesthatemergedwithinitsownculturalandsocialconditions. Theseartisticactionswereformedwithinthesubjectiveconditions of eachperiod. Whensettled life began, theymadehumanfiguresforhunting, sheltering, andlaterforworshipandmagic, and in theearlyperiods, theymadefiguresimitatingnatureandhumans in a primitivestyle. Over time, manystageshavebeenpassedandgreatdevelopmentshavebeenmadeuntilthe modern age. FromtheMiddleAgestothebeginning of the modern Age, thehumanfigurereachedthepeak of ideal anatomicalimitation, andthesubject of religioncontinuedtodominateeffectivelyuntilthis time. Untilnow, art has beenfinancedbyreligionsandgovernments. That'swhytheartistswhoproducehave not cometothefore. DuringtheRenaissanceperiod, that is, in the14thand17thcenturies, the artist tooktheinitiativeandexhibited an individualattitudeoutside of imitationandreligiousconcerns, putting an endtothehegemony of classical art. Thepioneer of thisrevolutionaryattitude in sculpture is AugusteRodin. Aftertheindustrialrevolution, theformation of art collectingtogetherwiththeclassdomination of thebourgeoisie; art productwith a capitalistapproachto art andartists; has turned it into a kind of commercialcommodity. Inthe modern era, the artist, as a freeindividual, has had theopportunitytoreflect his personalattitudeinto art, his emotionalworldand his politicalandartisticperspectivetowards life in his work. Throughouthumanhistory, theartisticproduct has formedthememory of itsperiod in every sense and has served as a veryseriousdocumentto be passed on tothenextgenerations. Whenwelook at theartisticproductionprocessfromancienttimestothepresentday, weclearlyseethattheprimaryconcern of the artist is theefforttoexpresshimself.