Aşırı düşük doğum ağırlıklı preterm bebeklerin erken çocukluk döneminde gelişimsel değerlendirme sonuçları
Early childhood developmental evaluation results of preterm infants with extremely low birth weight
  1. Tez No: 678714
  2. Yazar: YASEMİN UĞUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BAHAR BİNGÖLER PEKCİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı düşük doğum ağırlığı, preterm, gelişimsel değerlendirme, gelişimin izlenmesi, Extremely low birth weight, preterm, developmental assessment, development monitoring
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Aşırı düşük doğum ağırlıklı ve preterm yenidoğanların gelişimsel değerlendirme ve izlemi erken tanı ve tedavi için önem taşımaktadır. Preterm bebeklerin, term bebeklerle kıyaslandığında gelişimsel problemler ile karşılaşma riski daha fazladır. İmmatürite ne kadar fazla ve doğum ağırlığı ne kadar düşükse, gelişimsel gecikme riski o kadar yüksektir. Amaç: Bu çalışmanın amacı Şubat 2017-Şubat 2019 tarihleri arasında doğan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatarak izlenen ve daha sonra Neonatoloji ve Gelişimsel Pediatri Bilim Dalları'nda izlenen doğum ağırlığı ≤1000 gram olan bebeklerin erken çocukluk döneminde (24-42 aylık) dil/iletişim, bilişsel ve hareket alanlarında gelişimlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Örneklemde yer alan 34 çocuğun, takvim yaşı 24-42 ay arasında prenatal, natal ve postnatal özellikleri incelenmiş, gelişimsel değerlendirmeleri uzaktan izlem yapılarak bilişsel, dil/iletişim ve hareket alanlarında gelişimsel durumları belirlenmiştir. Çocukların gelişimlerini etkileyen özellikler; doğum ağırlığı, doğum haftası, cinsiyet, antenatal steroid (ANS) uygulaması, mekanik ventilasyon süresi, erken neonatal sepsis (ENS), geç neonatal sepsis (GNS), bronkopulmoner displazi (BPD), menenjit, prematüre retinopatisi (ROP) evre 3-4 intraventriküler kanama (İVK), periventriküler lökomalazi (PVL), nekrotizan enterokolit (NEK), anne eğitimi ile gelişim durumları arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bulgular: Otuz dört çocuktan 5'inde (%15), her üç alanda (bilişsel, dil/iletişim ve hareket) gelişimsel gecikme saptanmıştır. En sık gelişimsel gecikmenin bilişsel alanda (%26,5) olduğu saptanmıştır. Bilişsel gecikme ile doğum ağırlığı, GNS, menenjit ve PVL, dil alanında gecikme ile PVL ve menenjit, hareket alanında gecikme ile evre 3-4 İVK, PVL, menenjit ve ANS uygulamasının yapılmaması arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu bulgular, 1000 gram ve altı doğmuş preterm bebeklerin gelişimlerinin farklı düzeylerde etkilenebileceğini, bu nedenle standart gelişimi değerlendirme araçları ile düzenli izlemlerinin ve gelişimi desteklemenin önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Developmental evaluation and follow-up of extremely low birth weight (ELBW) and preterm newborns are important for early diagnosis and treatment. Moreover, preterm infants have higher risk of encountering developmental problems if compared to term infants. Hence, the greater immaturity and lower birth weight, the higher risk of developmental delay. Aim: The aim of this study is to evaluate the development of language, cognitive and motor areas in early childhood (24-42 months) of extremely low birth weight infants who were born between February 2017 and February 2019 and hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of Ankara University Faculty of Medicine (AUFM) Department of Pediatrics and then followed up in the Neonatology and Developmental Pediatrics Departments. Material and Methods: Prenatal, natal and postnatal characteristics of 34 children in the sample were examined between 24-42 months and their developmental evaluations were monitored remotely, also their developmental status in cognitive, language/communication and motor areas was determined. The relationship between the characteristics affecting the development of children (birth weight, gestational age, gender, antenatal steroid (ANS) treatment, mechanical ventilation duration, early onset sepsis (EOS), late onset sepsis (LOS), broncopulmonary displasia (BPD), meningitis, retinopathy of prematurity (ROP), grade 3-4 intraventricular hemorrhage (IVH), periventricular leukomalacia (PVL), necrotizing enterocolitis (NEC), maternal education) and their developmental status were analyzed. Results: Developmental delay in all three domains (cognitive, language/communication and motor) was found in 5 (15%) of 34 children. The most common developmental delay was detected in cognitive area (26.5%). A statistically significant relationships were found between following situations; cognitive delay with birth weight, LOS, meningitis and PVL, language delay with PVL and meningitis, delayed motor areas with stage 3-4 IVH, PVL, meningitis and lack of antenatal steroid treatment. Conclusion: These results show that the development of preterm infants born with ELBW may be affected at different levels; therefore, it is important monitoring and supporting childhood development with standard development assessment tools.