Artmakta olan dünya nüfusu, biyosferin yakın geleceği ve dünyayı bekleyen büyük afetlere bilim dünyasının bakışı
The perspective of science world to the growing world population, the near future of biosphere and the great disasters awaiting the world
- Tez No: 678760
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, Biyosfer, Nüfus Artışı, İklim Değişikliği, Disaster Management, Biosphere, Population Growth, Climate Change
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Dünya nüfusu, özellikle gelişmemiş ülkelerde kontrolsüz bir biçimde artmaktadır. Sanayileşme, plansız kentleşmeler, ekonomik sorunlar eğitimsizliğe ve doğal çevrenin tahribatına yol açmaktadır. Bundan da öte gerçek bir eğitime tabi tutulamayan bu büyük nüfus kitlesi, açlık ve yoksullukla mücadele etmektedir. Bu kitle savaşlara, terörizme ve bunlardan doğacak zararlara da açık haldedir. Aç veya yoksul toplumlar öncelikle temel ihtiyaçlarını karşılama eğilimindedirler. Afet algıları ve bilinçleri gelişmemiştir. Böylelikle bu toplumlarda zarar görebilirlik had safhadadır. Bütün bu problemlerden yola çıkarak bu araştırmanın amacı, farklı dallarda çalışan bilim insanlarının gözünden ve çok disiplinli bir bakışla en derindeki problemleri ortaya çıkarmak;“Grounded Theory (Yerleşik Kuram)”deseninden yeni kuramlar üretmek ve problemlere çözümler sunmaktır. Bu bağlamda“Nüfus”,“Biyosferin Geleceği”,“Afetler”fenomenlerini temel alan,“yarı yapılandırılmış”bir soru seti kılavuz olarak hazırlanmıştır. Tutarlılığı ve inandırıcılığı test edilip, ardından nitel veri ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Bir dizi röportajlarla içinde Ekologların, Yapı ve Çevre Mühendislerinin, Kalkınma Uzmanlarının, Sosyologların ve Eğitim Bilimcilerin olduğu bir grup tamamı doktora mezunu bilim insanının, derinlemesine görüşme metoduyla bilgi birikimlerine başvurulmuştur. Elde edilen ses kayıtlarından oluşturulan veri yığını, tematik ve betimsel analiz yöntemleri birlikte kullanılarak, analiz edilmiştir. Çalışmalar neticesinde, sürdürülebilir bir dünyada yaşamadığımız, dengesiz gelir dağılımından kaynaklı olarak da eğitimsizliğe ve nüfus artışına, dolayısıyla iklim değişikliğine ve afetlere sebep olan en temel unsurun, yine insan ve eylemleri olduğu ortaya konmuştur. Afetlerin altında yatan en büyük problemin, nüfusa ve zarar görebilirlik kavramına çok az odaklanılması olduğu anlaşılmıştır. Araştırmacıların çalışmaları üzere çok sayıda problem ve kuram ortaya atılmıştır.
Özet (Çeviri)
The world population is increasing uncontrollably, especially in underdeveloped countries. Industrialization, unplanned urbanization, economic problems cause illiteracy and the destruction of the natural environment. Moreover, this large mass of population, which cannot be subjected to a real education, is struggling with hunger and poverty. This mass is also open to wars, terrorism and the damages that may arise from them. Starving or poor societies tend to meet their basic needs first. Disaster perceptions and awareness are not developed. Thus, the vulnerability in these societies is extremely high. Starting from all these problems, the aim of this research is to reveal the deepest problems from the eyes of scientists working in different branches and with a multidisciplinary perspective to produce new theories from the“Grounded Theory”and to offer solutions to problems. In this context, a“semi-structured”question set based on the phenomena of“Population”,“Future of the Biosphere”and“Disasters”was prepared as a scale. Its consistency and credibility were tested and then used as a qualitative data measurement tool. In a series of interviews, the knowledge of a group of scientists, all PhD graduates, including Ecologists, Structural and Environmental Engineers, Development Experts, Sociologists and Educational Scientists, was consulted through in-depth interviews. The data stack created from the audio recordings obtained was analyzed by using thematic and descriptive analysis methods together. As a result of the studies, it has been revealed that we do not live in a sustainable world, and that the most fundamental factor that causes illiteracy and population growth due to unbalanced income distribution, and therefore climate change and disasters, is again people and their actions. It has been understood that the biggest problem underlying disasters is that there is too little focus on population and the concept of vulnerability. Numerous problems and theories have been put forward by the researchers.