Statistical eutrophication modeling of the lakes in Isparta and its environs
- Tez No: 6789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: göllerde ötrofikasyon, ÇED, istatis tiksel modelleme, normalize edilmiş fosfor yükü, klorofil, Secchi derinliği, oksijen azalım oranı, eutrophication in lakes, EIA, statistical modeling, normalized phosphorus loading, chlorophyll, Secchi depth, oxygen depletion rate. ScIcrrUfc Code : «H5.02..0İ. iii
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET İSPARTA VE YÖRESİNDEKİ GÖLLERE İLİŞKİN İSTATİSTİKSEL ÖTROFİKASYON MODELLEMESİ BAŞ, Zübeyde Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Mustafa O?UZ Eylül 1989, 94 sayfa Bu çalışmada, İsparta ve yöresindeki göllere uygula nacak bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) prosesinin öngörü evresi için niceliksel bir araç elde etmek amacı ile bir istatistiksel model sunulmaktadır. Sunulan model de, normalize edilmiş fosfor yükü ile ötrofikasyonla ilintili su kalite göstergeleri olan klorofil-a, Secchi derinliği ve hipolimnion katmanındaki oksijen azalım oranı arasındaki regresyon ilişkileri ele alınmış ve test edil miştir. Yapılan uygulama modelin geçerliliğini göstermiş tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL EUTROPHICATION MODELING OF THE LAKES IN İSPARTA AND ITS ENVIRONS BAŞ, Zübeyde M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Mustafa O?UZ September 1989, 94 pages In order to obtain a quantitative tool for the prediction phase of the Environmental Impact Assessment (EIA) process, a statistical model has been developed for the lakes in İsparta and its environs in this study. In the proposed model, the regression analysis between the normalized phosphorus loading and the eutrophica- tion-related water quality indicators as chlorophyll-a, Secchi depth, and hypolimnetic oxygen depletion rate have been made and tested. The application of the model has demonstrated its viability.