Impact assessment of major urban interventions on the cultural heritage of Fener and Balat districts
Önemli kentsel müdahalelerin Fener ve Balat semtlerinin kültürel mirasına etkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 338570
  2. Yazar: MESUT DİNLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN ŞAHİN GÜÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel koruma, kültürel miras, tarihi çevreler, Fener, Balat, Haliç, Urban conservation, cultural heritage, historic environments, Fener, Balat, Golden Horn
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Fener ve Balat semtleri birbirine komşu iki tarihi semttir; bu semtleri önemli kılan tarih boyunca oluşturulmuş olan kentsel izler, Fener ve Balat semtlerinin binaları/ anıtları/ surlarındaki özgün nitelikler, tarihi yarımadada yer almaları, fiziksel ve sosyal çevreleri ile bütünlük içinde olmalıdır. Fener ve Balat semtlerini ayrıcalıklı kılan bir diğer nokta ise 1980lerin ortalarından itibaren sürekli olarak kentsel müdahalelere konu olmalarıdır.Bu müdahalelerden ilki Haliç Kıyı Düzenleme Projesi'dir. Bu proje bir sanayi bölgesi haline gelmiş olan, çevresel kirliliğe ve göçlere maruz kalan Haliç'in temizlenmesini amaçlamakta idi. İkinci proje Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Programı'dır. Bu program Türkiye için bir pilot proje olması amacıyla üretilmiştir. Avrupa Birliği tarafından finanse edilmiştir ve amacı fiziksel ve kentsel çevrenin birlikte rehabilitasyonudur. İkinci proje henüz uygulanma aşamasındayken, üçüncü proje olan Fener Balat Ayvansaray Kentsel Yenileme Projesi hayata geçirilmiştir. Bu proje, 2004'te başlayan ve koruma alanında gerçekleştirilen yasal değişimler sayesinde olanaklı kılınmış olan ve tarihi çevrelerde uygulanan kentsel yenileme projelerinin bir örneğidir.Bu çalışmanın amacı Fener ve Balat semtlerinin önemini tariflemek ve her projenin bu semtlerdeki kültürel mirası nasıl etkilediğini analiz etmektir, başka bir deyişle her projenin Fener ve Balat semtlerinin korunmasına etkisini anlamaktır. Böyle bir analiz ile Fener ve Balat semtlerindeki kültürel mirası etkileyen farklı koruma yaklaşımlarını ?korumanın algılanması, kavramsallaştırılması ve yönetilmesi açısından- anlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fener and Balat districts are two neighboring historic districts significant with their urban pattern constituted throughout history, authentic features in the buildings/monuments/city walls and being located within the boundaries of Golden Horn, integration with their social and physical environment. What makes Fener and Balat districts a unique case is that urban interventions have been continuously implemented in these districts starting from mid-1980s.First one of these interventions is Golden Horn Coastal Rearrangement Project which aims cleaning of Golden Horn that was an industrial zone suffering from rapid migration and environmental pollution. Second one is Fener and Balat Districts Rehabilitation Program that was planned to be a pilot project for Turkey. It was financed by European Union and the aim was rehabilitation of physical and social environment together. The third project came when the second one was still being implemented; Fener Balat Ayvansaray Urban Renewal Project. It was an example of urban renewal projects began to be implemented in historic environments after legislation changes introduced to conservation practice started in 2004.The aim of this study is to understand and define the significance of Fener and Balat districts and to analyze how each project intervened to cultural heritage in Fener and Balat districts, in other words to analyze how each project effected the conservation of Fener and Balat districts. By doing such an analysis it is aimed to understand different urban conservation approaches perception, conception and management of conservation- that affected the cultural heritage of Fener and Balat districts.