Günlük hayatta işlenen bazı bid'atların hadisler ışığında değerlendirilmesi
New bad traditions committed in daily life in the light of hadiths
  1. Tez No: 678802
  2. Yazar: SELEN ÇEPNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM KUTLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: al-sunnah, al-bidah, sunna practices of daily life, sunna awareness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada“bid'at”kavramının,ibadeti aslından,özünden ve ruhundan uzaklaştıranyönü;günlük hayattaki amellerle ilgilikısmıesas alınarakayrıntılı şekilde işlenmiştir. Bu doğrultuda bid'atkavramınıniçeriği, geçmiştenve günümüzdenamelîbid'at örnekleri vehayatın bütününü kapsayanyönüylesünnetin, bu bid'atların yayılmasının önünü keseceği gerçeğiele alınmıştır. Tez,giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümdebid'atın tanımı geniş çaplı olarak incelenmiş, bağlantılıya da yakınolduğu kavramlar karşılaştırmalı olarak ele alınmışve bid'atın mahiyetini ortaya koyacak bazı ölçülerzikredilmiştir. Tezin ikinci bölümünde geçmişteki ve günümüzdekialimlerin,bid'at olduğunda ittifak ettikleri bazı meseleler vebid'at olup olmadığı konusunda ihtilaf edilen diğer bazı meseleler delilleriyle incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise amelî bid'atların yaygınlaşmasının da etkisiyle günlük hayatta unutulmaya yüz tutmuş bazı sünnet uygulamalarına değinilmiştir.Araştırmamızın sonucunda; sünnetlerin biliniyor ve uygulanıyor olmasının, sünnet bilincinin toplumda aşamalı olarak yerleşmesinde vedolayısıylabid'atların yaygınlaşmasını engellemede en büyük etken olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the notion“bid'a”(new bad traditions) in the aspect of alienating the worship from its origin, essence, and spirit has been discussed in detail based on its part related to daily deeds. In this regard, the content of notion“bid'a”, the past and present examples of bid'a in practical life, and the fact that sunna, with its aspect covering all life, will prevent the spread of bid'a has been also addressed. The thesis is composed of an introduction and three main chapters. In the first chapter, the definition of bid'a has been examined comprehensively, correlated or similar notions have been addressed comparatively, and some criterions which will exhibit what bid'a is has been adverted.In the second chapter of the thesis, some issues on which scholars of the past and present arrived at a consensus and some other issues which are disputed whether they are bid'a or not has been examined with evidences. As for the third chapter, some sunna practices of daily life which faded into oblivion with the spread of bid'as in practical life has been mentioned. As a result of our research; it has been inferred that knowing and practicing sunnas is the most important factor in achieving a gradual sunna awareness in the society and thus preventing the spread of bid'as.