Destinasyon ve ülke tanıtım filmlerinin oryantalizm açısından incelenmesi: Türkiye örneği
Analysis of destination and country promotional films in terms of orientalism
- Tez No: 678853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, Public Relations, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Ülke İmajı, Oryantalizm, Göstergebilim, Tanıtım Filmleri, Destination, Country Image, Orientalism, Semiotics, Promotional Films
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Ülkeler turizm açısından tanıtım faaliyetlerini çeşitli yollarla oluşturmaktadırlar. Tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için birtakım strateji ve araçlar tercih edilir, tanıtım filmleri de bunlardan biridir. Tanıtım filmleri hedef kitleye mesajların doğru bir biçimde iletilmesi yönünden önemlidir. Ülkeler tanıtım filmleri aracılığıyla turistik tüketicileri destinasyon bölgesine çekmeye aracılık etmektedir. Böylece tanıtım filmleri, ülke imajının olumlu yönde yansıtılmasında ve buna bağlı olarak turistik tüketicilerin destinasyon seçiminde ikna olmasında kilit bir rol üstlenmektedir. Nitekim bazı ülkelerin imajları kültür, stereotipler ve önyargılar nedeniyle hasar görmüş veya olumlu bir imaj çizilememiştir. Bu durumda oryantalist seyyahların, sanatçıların ve bilim insanlarının yaklaşımlarının etkisinin olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı ise; Türkiye özelinde ele alınan tanıtım filmlerinin içerdiği oryantalist unsurların, göstergebilimsel yöntem ile analiz edilmesidir. Bu doğrultuda T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çekilmiş olan“Treasures of İstanbul”ile“2020 Türkiye Tanıtım Filmi”ve yabancıların gözünden çekilen İtalyan yönetmen Leonardo Dalessandri' nin“Watchtower of Turkey”ile Amerikan film yapımcısı Brandon Li' nin“Turkish Fantasia”isimli tanıtım filmleri karşılaştırmalı biçimde göstergebilimsel olarak analiz edilmiştir. Treasures of İstanbul filmi kapsamında“50”, 2020 Türkiye Tanıtım Filminde“72”, Watchtower of Turkey' de“158”ve Turkish Fantasia isimli filmde ise“98”kare ile analiz gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz neticesinde, yabancı yönetmenlerin tanıtım filmlerinde oryantalist ve kültürel unsurların ön planda olduğu ve Bakanlığın filmlerinin yabancı turistlerin yaşamına odaklandığı, yabancı yönetmenlerin filmlerinin ise Türk halkının günlük yaşamına odaklanıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Countries create promotional activities in various ways in terms of tourism. A number of strategies and tools are preferred to carry out promotional activities and promotional films are one of them. Promotional films are important for communicating messages to the target audience accurately. Through promotional films, countries mediate the attraction of tourist consumers to the destination region. Therefore, promotional films play an important role in reflecting the image of the country positively and, accordingly convincing tourist consumers in the choice of destination. Indeed, the images of some countries have been damaged by culture, stereotypes and prejudices, or a positive image has not been drawn. In this case, it is thought that the approaches of orientalist travelers, artists and scientists have an impact. The aim of this study is to analyze comparatively in terms of semiotics. The orientalist elements in the promotional films discussed in Turkey by semiotic method. Semiotics is a qualitative method that enables decoding these codes by focusing on what invisible codes mean. In this direction, T. C.“Treasures of Istanbul”and“2020 Turkey Promotional Film”,“Watchtower of Turkey”by Italian director Leonardo Dalessandri and“Turkish Fantasy”by American filmmaker Brandon Li were analyzed comparatively semiotic.“50”frames were analyzed in Istanbul treasures,“72”frames in 2020 Turkey promotion film,“158”frames in Turkish Watchtower and“98”frames in Turkish Fantasia Film were analyzed in this work. As a result of the analysis, it was concluded that orientalist and cultural elements are at the forefront of foreign directors promotional films and that the Ministry's films focus on the life of foreign tourists, while foreign directors films focus on the daily life of the Turkish people.