Destinasyon imajı açısından Türk keneşi ülkelerinin tanıtım filmleri üzerine bir değerlendirme
An evaluation on promotional films of the Turkic council countries in terms destination image
  1. Tez No: 807792
  2. Yazar: İSMAİL SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNTEKİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Keneşi, Tanıtım Filmi, Destinasyon, İmaj, Turizm, Turkic Council, Promotional Film, Destination, Image, Tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dünyadaki her ülke turizm önemli istikrarlı gelir kaynaklarından bir tanesidir ve ekonomik gelir için oldukça karlı bir gelir kaynağıdır. Turizm alanında ülkelerin tanıtımı, bir turizm ürününü satmak ve kar elde etmek için tüketicileri ve onların isteklerini kapsamlı bir şekilde etkileyen turizm pazarını inceleme sistemidir. Belirli bir destinasyonu düşünürken zihinlerinde bir tür“önceden belirlenmiş”imaj vardır. Destinasyon imajı, turistlerin özel bir yer hakkında zihinlerinde oluşturdukları izlenim, o yerle ilgili zihinlerindeki bir imaj resmidir Destinasyon imajının sadece müşteri memnuniyetini etkilemediği, aynı zamanda onları bir destinasyonu ziyaret etmeye veya tekrar ziyaret etmeye ikna ettiği tespit edildiğinden, destinasyon imajı turizm literatüründe en popüler araştırma konularından biri haline gelmiştir. Destinasyon imajı turistlerin bir bölge ile ilgili inanç ve izlenimlerinin toplamı veya bir bölge ile bağlantılı olan büyük miktarlardaki bilgilerin zihinde yalınlaştırılmış hali olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmada 2015 - 2021 yılı arası Türki devletlerin ülke tanıtım filmlerinde imaj ve ülke/şehir tanıtım stratejileri, Türki devletlerinde tarih, kültür, gelenek ve göreneklerinden 2015 - 2021 yılı arası Türk Devletleri Teşkilatı'nın üye ülkelerinin ve gözlemci Macaristan'ın tanıtım filmleri içerik çözümlemesi yöntemi uygulanmıştır. Belirli bir iletinin kapsadığı, taşıdığı enformasyonun işlenmesini temel alan içerik analizinin tekniklerinden olan yüzdesel ve oransal sıklıklarını tespit etmeye yarayan Frekans Analizi ve iletilmeye çalışılan mesajın belirli bir takım kriterler çerçevesince kategorilere ve gruplara ayrıldığı Kategorisel Analiz tekniği yöntemine başvurulmuştur. Bu araştırmada, Türk Keneşi üye ülkelerinin ve gözlemci Macaristan tarafından hazırlanan tanıtım filmlerinin içerik çözümlemesi ile destinasyon imajı açısından sağladığı katkıları ortaya koymak amaçlanmaktadır. Böylece turizmde kullanılan ülke tanıtım filmlerinin içerik analizi yapılarak filmlerin amacı, hedef kitlesi, anlatım biçimi ve destinasyon özelliklerinin nasıl aktarıldığına yönelik çıkarımların yapılması hedeflenmektedir. Ayrıca Türk Keneşi ülkelerinin destinasyon imajlarında öne çıkan unsurlar destinasyon pazarlaması açısından da irdelenecektir. Nitekim bu çalışmada Türk Keneşi ülkelerinin destinasyon tanıtımı için hazırladığı tanıtım filmlerinde ülkeye ait verilmek istenen imaj incelenecektir. Bu çerçevede tanıtım filmlerinin destinasyon imajını ne düzeyde yansıttığı ortaya konacaktır. Bulgulara göre, incelenen destinasyon tanıtım filmlerinin amaçları, odaklanılan destinasyon türü ve hedef kitle bakımından Türk Keneşi üye ülkelerinin ve gözlemci Macaristan'ın benzer ve farklı yönleri ortaya konarak yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In every country in the world, tourism is one of the most important sources of stable income and is a highly profitable source of income for the economy. The promotion of countries in the field of tourism is a system of studying the tourism market, which comprehensively affects consumers and their desires in order to sell a tourism product and make a profit. There is a kind of“predetermined”image in their minds when considering a particular destination. Destination image is the impression that tourists form in their minds about a particular place, an image picture in their minds about that place. Since it has been found that destination image not only affects customer satisfaction but also persuades them to visit or revisit a destination, destination image has become one of the most popular research topics in tourism literature. Destination image is defined as the sum of tourists' beliefs and impressions about a region or the simplified form of large amounts of information associated with a region in the mind. In this research, the content analysis method was applied to the promotional films of the member countries of the Organisation of Turkic States and observer Hungary and Turkmenistan between 2015 and 2021 from the image and country/city promotion strategies, history, culture, traditions, and customs in the country promotional films of Turkic states between 2015 and 2021. Frequency Analysis, which is one of the techniques of content analysis based on the processing of the information that a certain message covers and carries, and Categorical Analysis, in which the message tried to be conveyed is divided into categories and groups within the framework of a certain set of criteria. In this study, it is aimed to reveal the contributions of the promotional films prepared by the member countries of the Turkic Council and observer countries Hungary and Turkmenistan in terms of destination image through content analysis. Thus, it is aimed to make inferences about the purpose, target audience, narrative style, and how the destination characteristics are conveyed through content analysis of country promotional films used in tourism. In addition, the prominent elements in the destination images of the Turkic Council countries will be analyzed in terms of destination marketing. As a matter of fact, in this study, the desired image of the country will be examined in the promotional films prepared by the Turkic Council countries for destination promotion. In this framework, it will be revealed to what extent the promotional films reflect the destination image. According to the findings, similar and different aspects of the Turkic Council member countries and observer Hungary and Turkmenistan in terms of the objectives of the destination promotion films, the type of destination focused on, and the target audience will be revealed and interpreted.