Tanıtım filmlerinin fizyolojik etkilerinin facıal expressıon analysıs ve eye trackıng ile incelenmesi Türkiye, İspanya ve Yunanistan karşılaştırması
Examination of physiological effects of country promotion films by facial expression analysis and eye tracking: Comparison of Turkey, Spain and Greece
  1. Tez No: 965825
  2. Yazar: SERRA BETÜL KÖSOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ VAROL ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Göz İzleme, Yüz Kodlama, Turizm, Destinasyon, Neuromarketing, Eye Tracking, Facial Expression Analysis, Tourism, Destination
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tanıtım filmleri ülke imajını doğrudan etkilemekte ve turizm tüketicilerinin zihninde bir algı oluşturmaktadır. Tanıtım filmleri aracılığıyla tüketiciye verilmek istenen mesajın doğru idrak edilip edilmediğinin ortaya konulması, tanıtım videosunun etkililiğinin belirlenmesinde anahtar rol oynamaktadır. Bireylerin destinasyon seçiminde dikkate aldığı özelliklerin tespiti ve metin, görsel, logo gibi uyaranların dikkat çekme düzeylerinin belirlenmesi gibi faktörler, pazarlama stratejilerinin oluşturulmasında oldukça önemlidir. Geleneksel araştırma yöntemlerinin sınırlamaları, bireylerin gerçekten hissettikleri yerine olması gerekeni ifade etmekte zorlanmaları ve bazı konuları net ve tarafsız bir şekilde fark edip ifade edememeleriyle ortaya çıkar. Bu durum, nöropazarlama yöntemlerinin geleneksel araştırmaları desteklemesinin önemini vurgulamaktadır. Nöropazarlama yöntemleri, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan bir yenilik olarak bireylerin çeşitli uyarılara verdiği tepkileri ölçme imkânı sunmaktadır. Göz izleme yöntemi (Eye Tracking) bireylerin göz hareket verilerini toplamayı, kaydetmeyi ve analiz etmeyi sağlayan bir nöropazarlama tekniğidir. Yüz kodlama tekniği (Facial Expression Analysis) ise bireylerin yüz hareketlerini ölçerek duygusal tepkilerini analiz etmektedir. Bu tepkiler arasında kızgınlık, mutluluk, endişe vb. duygular yer almaktadır. Çalışmanın temel amacı, tanıtım filmlerinde dikkat çeken unsurların ve kullanım biçimlerinin turizm tüketicileri üzerindeki mesajları nöropazarlama teknikleriyle çözümlemektir. Türkiye ile Akdeniz ülkeleri karşılaştırılacaktır. Buna bağlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na veya Türkiye'nin tanıtımında aktif rol oynayan farklı kurumlara önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Nöropazarlamada kullanılan biyometrik yöntemlerden eye tracking (göz izleme tekniği) ve facial expression analysis (yüz kodlama) kullanarak mevcut ve potansiyel turistlerin destinasyonlarla ilgili algılarını, çekiciliğini ve tutumlarını ölçmektir. Bu çerçevede çalışmanın birinci bölümünde destinasyon kavramı ve destinasyon markalaşması açıklanarak destinasyonun önemi, özellikleri ve tanıtım filmlerine etkisinden bahsedilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ülke markalaşması ve ülke tanıtımında kullanılan yöntemlere değinilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde Türkiye turizm açısından değerlendirilmiş, Türkiye tanıtımında rolü olan kurumlar örneklerle anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise turizmde rekabet anlatılarak Akdeniz ülkeleri ile karşılaştırması yapılmıştır. Beşinci bölümde Türkiye'nin markalaşma sürecindeki tanıtım videolarının dikkat çekicilik düzeyleri, Akdeniz ülkeleri ile karşılaştırılarak deneysel çalışma çalışmayla incelenmiş ve elde edilen veriler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Promotional films directly affect a country's image and create perceptions on the minds of tourist consumers. To demonstrate whether a message conveyed through a promotional film is comprehended correctly is crucial to determine the effectiveness of the film. Identification of the factors that determine the choice of destination for individuals and factors such as defining the levels of salience of stimuli, for instance a text, an image or a logo are of great importance when it comes to generating marketing strategies.The limits of traditional research methods are exposed when individuals have difficulty expressing their real feelings over they are supposed to feel and when they are unable to definitively and objectively grasp and articulate certain topics. This accentuates the importance of supporting traditional research methods with neuromarketing methods. Neuromarketing methods, a recent development through the advancement of technology, make it possible to measure the reactions of individuals to a variety of stimuli. Eye tracking method is a neuromarketing technique that collects, records and analyzes the data of an individuals' eye movements. Facial expression analysis, on the other hand, is to measure individuals' emotional reactions from their facial movements. These reactions may include emotions such as anger, happiness and anxiety. The key purpose of this paper is to evaluate effects of the salient contents and their adoption in promotional films on consumers of tourism through the utilization of neuromarketing techniques. Turkey will be compared to other Mediterranean countries. The goal of the paper is to advise the Ministry of Culture and Tourism or any other entity actively playing a role in the promotion of Turkey. To reach this goal, facial expression analysis and eye tracking techniques used in Neuromarketing will be utilized to measure the perceptions and attitudes of current and potential tourists towards certain destinations on Earth.