The impacts of multinational companies on international economy and their political role in guiding countries policies
Çok uluslu şirketlerin uluslararası ekonomi üzerindeki etkileri ve ülke politikalarında yönlendiren siyasi rolü
- Tez No: 678852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CEMAL ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çok uluslu şirketler, yatırım, politika koyucuları, Multinational companies, investment, policymakers
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma tezi, hem araştırmacıların hem de politikacıların artan ilgi odağı haline gelen çok uluslu şirketleri araştırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma aynı zamanda bu şirketlerin ülke siyasetine rehberlik etmedeki rolünü araştırmayı ve uluslararası kuruluşlar üzerinde sahip oldukları farklı etki çeşitleri hakkında ek bir anlayış sunmaya amaçlanmaktadır. Bununla birlikte, çok uluslu şirketler, küresel bir ekonomi yaratma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda, üretim faaliyetletinin hammadde, düşük maliyetli işgücü ve geniş bir Pazar arayışı içinde bir dizi ülkeye göç etmesine de katkıda bulunmaktadır. Bu araştırmanın önemi, çok uluslu şirketler tarafından yönetilen doğrudan yabancı yatırımları çekmek için siyasi ve ekonomik yasaları ele alırken veya geliştirirken karar vericilerin kapsamlı bir bakış açısı oluşturulmasına yaptığı katkıda yatmaktadır. Ayrıca taz, araştırma sorularını değerlendirerek, ikincil kaynaklardan yararlanarak sonuçlara ulaşmıştır. Bununla birlikte, bu çalışma, çok uluslu şirketlere, ekonomi üzerindeki olumlu etkilerine ve ülke politikalarına rehberlik etmedeki siyasi rolüne bol miktarda bilgi ve görüş kazandırmak için araştırmacılara ve akademisyenlere fayda sağlacaktır.
Özet (Çeviri)
This research thesis aims to investigate the multinational companies that have become the focus of growing concern from both researchers and policymakers. The study also intends to investigate the role of these corporations in guiding countries politics and offer additional understanding on the different varieties of influence they have over international organizations. However, multinational companies play a significant part in the process of creating a global economy. It also contributes in the migration of manufacturing activities to a number of nations in quest of raw supplies, low-cost labor, and a large market. The significance of this research lies in its contribution with establishing a comprehensive outlook of decision-makers when addressing or developing political and economic laws to attract FDI led by multinational corporations, allowing them to depend on it as one of the sources rather than having to start the research from start to finish in order to make the best decision. In addition, the thesis evaluated the research questions, and reached the findings and conclusions by using secondary sources. However, this study will benefit researchers and scholars to get abundant of knowledge and understanding to multinational companies, its positive impacts on economy and its political role in guiding countries policies.