Diyabetes mellitus'lu hastalarda yaşam kalitesinin depresyon ve anksiyeteyle ilişkisi
Relationship of quality of life with depression and anxiety in patients with diabetes mellitus
- Tez No: 678898
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMA GÜLDAL ALTUNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, quality of life, depression, anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Diyabetes Mellitus'lu hastalarda yaşam kalitesinin depresyon ve anksiyeteyle ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Güngören Tozkoparan Uhud Aile Sağlığı Merkezi'nde; 01.06.2020- 01.10.2020 tarihleri arasında, polikliniğe başvuran 140 diyabetli hastaya anket formu ile birlikte yaşam kalitesini değerlendirmek için Short Form- 36 (SF-36) ölçeği, depresyon ve anksiyete durumunu değerlendirmek için Hastane Anksiyete Depresyon (HAD) ölçeği uygulandı. Çalışma, etik onayı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu tarafından 15.05.2020 tarihinde ve Karar No:2303 ile alındı. Bulgular: Çalışmaya 140 vaka alındı. HAD-Anksiyete ortalaması 5,70±4,14 ve HAD-Depresyon ortalaması 6,87±4,53 idi. 91'i (%65) kadın, 15'i (%10.7) okur yazar olmayan, 65'i (%46.4) ev hanımı olan katılımcıların yaşam kalitesi düşük, depresyon ve anksiyete düzeyleri yüksek bulundu. Diyabet tedavilerine göre (OAD, insülin, OAD+insülin) yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon puanlarında farklılık görülmedi. Diyabet komplikasyonu olan 66 (%47.1) katılımcının yaşam kalitesi düşük, depresyon düzeyleri yüksek tespit edildi. Diyabet komplikasyonlarına göre (nefropati, retinopati, nöropati) katılımcıların yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon puanlarında farklılık bulunmadı. Yaş ortalaması 61,2±9,5 olan bireylerin, yaş arttıkça fiziksel fonksiyon ve anksiyete düzeylerinin azaldığı bulundu. Anksiyetesi ve depresyonu olan diyabetli bireylerin yaşam kalitesi düşük saptandı. Sonuç: Diyabet hastalarında kadın cinsiyetin, eğitim seviyesinin düşük olmasının, ev hanımı olmanın, diyabet komplikasyonu bulunmasının yaşam kalitesini düşürdüğü, anksiyete ve depresyon düzeylerini arttırdığı gözlemlendi. Hastalarda depresyon ve anksiyete belirtilerinin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki gösterdiği sonucuna varıldı. Bu nedenle diyabetli bireylerin fiziksel tedavisinin yanında ruhsal tedavisinin de yapılması ve hastaların bütüncül olarak ele alınması gerekmektedir. Hastalara hastalıklaryla ilgili eğitim verilmesi yaşam kalitesine ve bununla birlikte anksiyete ve depresyon düzeylerine önemli katkıda bulunacaktır. Anahtar kelime: Diyabetes Mellitus, yaşam kalitesi, anksiyete, depresyon
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship of quality of life with depression and anxiety in patients with Diabets Mellitus. Materials and Methods: To evaluate the qualtiy of life and the state of depression and anxiety, a Short Form-36 (SF-36) scale and Hospital Anxiety Depression (HAD) scale was applied respectively together with a questionnaire form to 140 diabetic patients who applied to the policlinic between 01.06.2020-01.10.2020 at Güngören Tozkoparan Uhud Family Health Center. Ethical approval for the study was obtained by the Istanbul Training and Research Hospital Ethics Committee on 15.05.2020 and desicion No:2303. Results: 140 cases were included to the study.The average of HAD-Anxiety was 5,70±4,14 and the average of HAD-Depression was 6,87±4,53. It was found that 91(%65) women, 15(%10.7) illeterate, 65(%46.4) housewives had low life quality and high depression and anxiety levels. There was no difference in quality of life,anxiety and depression scores according to diabetes treatments. It was detected that 66 (%47.1) of individuals who had diabetic complications had low life quality and high depression levels. There was no difference in quality of life, anxiety and depression scores according to diabetes complications (nephropathy, retinopathy, neuropathy). The median age was 61,2 ±9,5. It was found that physical functions and anxiety levels decreased with increasing age. The quality of life of diabetic individuals with anxiety and depression was found to be low. Result: It was observed that the female gender, low education level, being a housewife, having diabetic complications decreased the quality of life and increased the levels of anxiety and depression in diabetic patients. It was concluded that depression and anxiety symptoms had a negative effect on the quality of life of the patients. For this reason, in addition to the physical treatment of diabetic individuals, mental treatment should be done and patients should be handled in a holistic way. Educating patients about their illness will significantly contribute to their quality of life as well as their anxiety and depression levels.