Birinci basamak sağlık kuruluşunda takip edilen tip 2 diabetes mellituslu hastaların glisemik kontrollerinin, lipid profillerinin ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Glycemic regulation , lipid profile, well-being and treatment satisfaction in type 2 diabetic patients treated in primary care
  1. Tez No: 224990
  2. Yazar: GÜLRUH TAHMİSCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SAATÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, glisemik kontrol, WBQ-22, DTSQ, Type 2 diabetes mellitus, glycemic regulation, WBQ-22, DTSQ
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Birinci basamak sağlık merkezinde tedavi edilen Tip 2 D.M. hastalarının glisemik regülasyonlarının, diyabete bağlı komplikasyonlarının, komorbid hastalıklarının, iyilik hallerinin ve tedavi memnuniyetlerinin WBQ-22 (Well-Being Questionnaire-22) ve Diabet Treatment Satisfaction Questionnaire (DTSQ) ölçekleri kullanılarak değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Yalım Erez Aile Hekimliği Polikliniği'ne, Mart 2007-Eylül 2007 arasında başvuran ve tedavi edilen, en az altı aylık tip 2 diyabet tanısı olan ve bilgilendirilmiş onay formunu imzalayan 112 erişkin hasta çalışmaya alındı. Hastaların, kan basıncı, EKG, açlık ve tokluk kan şekerleri, HbA1C, total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliserid, üre, kreatinin, spot idrarda mikroalbuminüri incelemeleri yapıldı. Hastanın diyabet süresi, kullandığı ilaçlar, diyabet eğitimi alma durumu ve varsa diğer kronik hastalıkları için kullandığı ilaçlar sorgulandı. Hastalara WBQ-22 ve DTSQ ölçekleri uygulandı.Bulgular: Hastaların 36'sında (%32,1) HbA1c değerleri normaldi (?7,0). Hastaların yine 36'sının (%32,1) LDL-K düzeyi normal (?100 mg/dl) değerdeydi. 76'sının (%67,9) yüksekti. WBQ?22 alt ölçeklerinden anksiyete puanı ile HbA1c düzeyleri arasında (p=0.05), anksiyete puanı hariç diğer tüm puanlar ile komplikasyon varlığı arasında (sırasıyla depresyon ve pozitif iyilik hali için p=0,003, enerji için p=0,04 ve genel iyilik hali için p=0,02). DTSQ toplam puan ortalamaları ile HbAıc düzeyleri arasında (p=0,001), DTSQ toplam puan ortalamaları ile komplikasyon varlığı arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,001).Sonuç: Diyabet, yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve psikososyal zorluklara neden olmaktadır. Tek başına medikal tedavi bile hastanın yaşam kalitesi üzerine güçlü olumlu etki yapabilir. Tip 2 diyabetli hastaların, WBQ?22 ile psikolojik iyilik hali ve DTSQ ile tedavi memnuniyeti değerlendirilmeli ve psikososyal destek verilmelidir. Diyabetli hastalar, depresyon ve anksiyeteyi içeren psikopatolojik durumların yüksek oranları nedeniyle gerekirse tedavi edilmelidirler. Böylece bu durumların, metabolik kontrol üzerine olumsuz etkileri azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to assess the glycemic regulation, lipid profile, diabetic complications, comorbid disease and well-being and treatment satisfaction of type 2 diabetic patients treated in primary care using WBQ-22 (Well-Being Questionnaire-22) and Diabet Treatment Satisfaction Questionnaire (DTSQ).Patients and Methods: We enrolled 112 adult patients with type 2 diabetes for at least six months who were treated in Cukurova University Faculty of Medicine Yalim Erez Family Medicine Outpatient Clinic in March 2007-September 2007. All patients gave written consent. All patients? blood pressure, ECG, fasting and postprandial blood glucose, HbA1C, total cholesterol, HDL-C, LDL-C, triglyceride, urea, creatinine, microalbuminuria investigations were performed. Duration of diabetes, treatment drugs, diabetes education and comorbid disease and their treatment were recorded. They were given WBQ-22 and DTSQ.Results: Of patients, 36 (32,1%) had HbA1c at normal range (?7,0). Of patients, 36 (32,1%) had LDL-K at normal range (?100 mg/dl) and 76 (%67,9) high range. There was significant relationship between anxiety score of WBQ?22 and HbA1c levels (p=0.05), between all (except anxiety) scores and complications (depression and positive well-being p=0,003, energy p=0,04 and general well_being p=0,02 ), DTSQ total score and HbAıc levels (p=0,001), DTSQ total score and complications (p=0,001).Conclusion: Diabetes has negative impact of the quality of life (QoL) of patients and causes psychosocial distress. Even the medical treatment alone has positive effect on the QoL. All type 2 diabetic patients should be evaluated for well-being and treatment satisfaction and should be supported. As diabetic patients have high prevalence for depression and anxiety they should be treated if required. Thus the negative effect of these conditions on the metabolic control may be decreased.