Irak Türkmen Türkçesi-Altunköprü merkez ağzından derlemeler
Iraq Turkmen Turkish-some samples from Altınkköprü central dialect
  1. Tez No: 678908
  2. Yazar: SAFA NOZAD OTHMAN OTHMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ÇULHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, Irak Türkmenleri, Altunköprü, şekil bilgisi, ses bilgisi, Iraq, Iraqi Turkmens, Altun Kupri, morphology, phonology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Nüfusları üç milyon civarında olan Irak Türkmenleri, Irak'ın Musul Kerkük, Erbil ve Diyale vilayetlerinde yaşamaktadırlar. Bu çalışma, Irak Türkmenlerinin yoğun olarak bulundukları Altunköprü'de konuşulan Türkmencenin Altunköprü merkez ağzı, ses ve şekil özelliklerinin yapılan derleme metinleri üzerinden örneklerle tespitini içeren bir çalışmadır. Yüksek lisans tezi olarak hazırladığım çalışmam, yazılı olmayan kültürel mirasın kayıt altına alınması ve bölgenin dil ve ağız farklılıklarının ortaya konmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Iraqi Turkmens, who are about three million people in total, live in the Iraqi provinces of Mosul, Erbil and Diyala. This study includes findings based on examples from compiled texts with regards to Turkmen Altun Kupri dialect, its morphology and phonology, a dialect spoken in Altun Kupri, a town where Iraqi Turkmens are heavily based. This study, as a master's thesis, aims to record unwritten cultural heritage and expose the differences in language and dialect of the region.