Kalp yetersizlikli hastalarda gelişen anemide hepsidinin etkisi
The effect of anemia on serum hepcidin levels in patients with heart failure
  1. Tez No: 678931
  2. Yazar: BETÜL BÖRKÜ UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ERDENEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, Hepsidin, Heart Failure, Hepcidin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Kalp yetersizlikli hastalarda sıklıkla gelişen anemiyle serum hepsidin düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını tespit etmek Metod: 50 kalp yetersizlikli, 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 70 hasta değerlendirildi. Bütün hastaların serum hepsidin düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Hastaların hemogram, üre, kreatinin, demir, demir bağlama kapasitesi (DeBK), ferritin, vitamin B12, folat ve sedimentasyon hızı tayin edildi. Bulgular: Hepsidin değeri ile yaş, kilo, kreatinin, demir, Vitamin B12, folat, beyaz kan hücresi (WBC), platelet, ortalama eritrosit hacmi (MCV), sedimentasyon, ejeksiyon fraksiyonu (EF) değeri arasında anlamlı (p > 0,05) korelasyon mevcut değildi. Hepsidin değeri ile üre, ferritin, hemoglobin, hematokrit, C-reaktif protein değeri arasında anlamlı (p < 0,05) pozitif korelasyon mevcuttu. Hepsidin değeri ile DeBK değeri arasında anlamlı (p < 0,05) negatif korelasyon mevcuttu. Vaka ve kontrol grubunda hepsidin değeri anlamlı (p > 0,05) farklılık göstermemiştir. Anemi olan hastalarda hepsidin değeri anemi olmayan gruptan anlamlı (p < 0,05) olarak daha düşüktü. Anemi olan ve olmayan grupta EF değeri anlamlı (p > 0,05) farklılık göstermemiştir. Sonuç: Anemisi olan kalp yetersizlikli hastalarda serum hepsidin değeri anemisi olmayan kalp yetersizlikli hastalardan düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: We investigated whether anemia in heart failure is associated with serum hepcidin concentration Methods: 50 patients with heart failure, 20 patients in control group, totally 70 patients were evaluated. Serum hepcidin levels of all patients were determined by ELISA. Complete blood count, urea, creatinine, iron, iron binding capacity, ferritin, vitamin B12, folate, and erythrocyte sedimentation rate were assessed. Findings: There were no correlation between hepcidin concentration and age, weight, creatinine, iron, vitamin B12, folate, white blood cell (WBC), platetelet, mean corpuscular volume, sedimentation, ejection fraction (EF). There were positive correlation between hepcidin and urea, ferritin, hemoglobin, hematocrite, C-reactive protein (p < 0,05). There were negative correlation between hepcidin and iron binding capacity (p < 0,05). Hepcidin levels of patients with anemia and heart failure were significantly lower than the patients with heart failure and no anemia (p < 0,05). EF group showed no significant difference with and without anemia. Conclusion: We found that the concentration of hepcidin in anemic patients with heart failure was lower in patients with heart failure with no anemia.