Thi Qar şehrindeki hipertiroid hastalarında hipertirodizmin karaciğer enzimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of hyperthyroidism on liver enzymes in hyperthyroid patients in Thi Qar
  1. Tez No: 678961
  2. Yazar: SARAB ABBAS MOHAISEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE BİLGİ KAMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Enzim, hepatotoksisite, karaciğer, Tiroid, Enzyme, hepatotoxicity, liver, Thyroid
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tiroid bezi insan vücudunun metabolizmasında büyük önem taşır ve tiroid hormonlarının vücut ağırlığı, termojenez ve lipoliz üzerinde derin etkileri vardır. Bu etkilere esas olarak tiroid hormonlarının iskelet kası ve yağ dokusu üzerindeki etkisi aracılık eder. Tiroid hormonları; Karaciğer üzerindeki etkisiyle yağ asitleri, kolesterol ve karbonhidrat dengesini de düzenleyebilir. Çalışmamızı Shatra General Hospital'da 100 hasta (65 erkek ve 35 kadın) üzerinde, bazı sonuçları yorumlamak ve tiroid hormonlarının işlevlerindeki artış veya azalmanın etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirdik. Çalışmamız sonucunda, çalışılan hastaların çoğunda TSH değerinin T4 ve T3 hormonlarında (tiroid aktivitesi) artışla azaldığını ve TSH'deki bu düşüşün ALT, AST ve ALP enzimlerinde artışa ve GGT enziminde hafif bir artışa karşılık geldiğini bulduk. İstatistiksel çalışma sonucunda özellikle kadınlarda tiroid bezi ile ferritin arasında pozitif bir ilişki bulduk. Konjestif karaciğer aktivitesinin evresi ile AST, ALT, ALP, GGT seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı. Karaciğer fonksiyon testleri ve tiroid hormonları karşılaştırıldı. AST, ALT, ALP, GGT seviyeleri ve artan tiroid aktivitesi arasında bir ilişki vardır. Bu ilişki, tiroid bezinin aktivitesindeki artışın vücudun aktivitesinde artışı neden olacağını açıklamaktadır. Sonuç olarak karaciğer enzimleri de dahil olmak üzere vücut dokularındaki yıkım ve yapı süreçlerinden yani karaciğerde basit sorunlara neden olan tüm vücudun aktivitesini arttırdığı anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The thyroid gland is of great importance in the metabolism of the human body, and thyroid hormones have profound effects on body weight, thermogenesis and lipolysis. These effects are mainly mediated by the effect of thyroid hormones on skeletal muscle and adipose tissue. Thyroid hormones; With its effect on the liver, it can also regulate the balance of fatty acids, cholesterol and carbohydrates. We conducted our study on 100 patients (65 men and 35 women) at Shatra General Hospital in order to interpret some of the results and to know the effect of the increase or decrease in the functions of thyroid hormones. As a result of our study, we found that TSH value decreased with the increase in T4 and T3 hormones (thyroid activity) in most of the patients studied, and this decrease in TSH corresponds to an increase in ALT, AST and ALP enzymes and a slight increase in GGT enzyme. As a result of the statistical study, we found a positive relationship between the thyroid gland and ferritin, especially in women. No statistically significant relationship was found between the stage of congestive liver activity and the levels of AST, ALT, ALP and GGT. Liver function tests and thyroid hormones were compared. There was an association between AST, ALT, ALP, GGT levels and increased thyroid activity. This explains the increase in the activity of the thyroid gland, which causes an increase in the activity of the body, which means it increases the activity of the whole body, which causes simple problems in the liver from destruction and building processes in body tissues, including liver enzymes.