Sığırlarda topallığa neden olan ekstremite lezyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of limb lesions causing lameness in cattle
- Tez No: 678999
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL İZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sığır, ekstremite, lezyon, topallık, Cattle, extremities, lesion, lameness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma 2010-2020 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı kliniğine getirilen sığırların ön ve arka ekstremitede oluşan lezyonların retrospektif değerlendirilmesi amacı ile yapıldı. Belirtilen tarihler arasında 3715 sığırın 1725'inde topallık olgusuna rastlanmıştır. Bu yıllar arasında topallık vakalarının büyük çoğunluğu (n=297, %17,7) 2018 yılına ait olduğu belirlendi. Değişik ırk (simental, holstein, montofon), yaş ve cinsiyette (erkek ve dişi) farklı lezyonlara (kemik, eklem, kas, tendo, sinir) sahip bu hayvanlarda, klinik ve radyolojik muayene ile sonucu belirlenmiş 1725 topallık olgusu değerlendirmeye alındı. Değerlendirmeye alınan olgular, topallığa neden olan lezyonun yerleştiği dokular (kemik, eklem, kas, tendo, sinir), cinsiyet (erkek ve dişi) ve lezyonun bulunduğu ekstremiteye (kemik, eklem, kas, tendo, sinir) göre katagorize edildi. Bu veriler tablo olarak sunuldu ve istatistiksel hesaplamalarda kaynak olarak kullanıldı. Aynı zamanda elde edilen verilerin aritmetik ortalaması hesaplanarak yüzdelik değerleri ve prevalans değeri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of retrospectively evaluating the lesions on the anterior and posterior extremities of cattle brought to the Department of Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Selcuk University between 2010-2020. The phenomenon of lameness was encountered in 1725 of 3715 cattle between the specified dates. It was determined that the majority of the lameness cases (n= 297, 17.7%) between these years belong to 2018. In these animals of different races (simental, holstein, montofon), age and sex (male and female) with different lesions (bone, joint, muscle, tendo, nerve), 1725 lameness cases determined by clinical and radiological examination were evaluated. The cases included in the evaluation were categorized according to the tissues (bone, joint, muscle, tendo, nerve) where the lesion was located (bone, joint, muscle, tendo, nerve), gender (male and female), and the extremity where the lesion was located (bone, joint, muscle, tendo, nerve). These data were presented as a table and used as a source for statistical calculations. At the same time, the percentage values and prevalence values were calculated by calculating the arithmetic mean of the data obtained.