Cevizde (J. regia l.) aşı kaleminin farklı yerlerinden alınan aşı gözlerinin aşı başarıları üzerine etkisi
- Tez No: 67903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. EKMEL TEKİNTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Walnut, Graft, Flavan, Juglone, Carbohydrate
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
IX öz Bu çalışma 1996 ve 1997 yıllarında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Anaç olarak iki yaşlı J. regia L. çöğürleri kullanılmış, aşı kalemleri ise Yalova- 1 çeşidinden alınmıştır. Aşılar 10 Ağustos 1996 tarihinde yama göz aşı tekniği ile yapılmıştır. Çalışmada bir yıllık sürgünlerin farklı yerlerinden alman aşı gözlerinin, aşı başarısına etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Aşı gözlerinin toplam Savan, juglon ve karbonhidrat içerikleri de belirlenerek, bunların aşı başarısı ile ilişkileri tartışılmıştır. Ayrıca aşılamadan sonraki belirli günlerde aşı bölgesinden alman kesitlerle, aşı kaynaşmasının anatomik seyri takip edilmiştir. Sürgün üzerindeki alttan birinci gözlerle yapılan aşılardan %65.33, ikinci gözlerle yapılan aşılardan %71.13, üçüncü gözlerle yapılan aşılardan %85.O0 ve dördüncü gözlerle yapılan aşılardan ise %45.67 tutma oram elde edilmiştir. Toplam flavan miktarı ile aşı başarısı arasında belirgin bir ilişki bulunamamıştır. Alttan birinci, ikinci ve üçüncü gözlerden elde edilen aşı başarısı ile juglon miktarları arasında negatif bir ilişki belirlenirken, dördüncü gözlerde bu durumun aksine hem juglon miktarı hem de aşı başarısı düşük bulunmuştur. Toplam şeker ve nişasta miktarı ile aşı başarılan arasında ise pozitif bir ilişkinin olduğu saptanmıştır Yapılan anatomik incelemeler sonucunda, birinci ve dördüncü gözlere göre, ikinci ve üçüncü gözlerle yapılan aşılarda, erken dönemlerde daha fazla kallüs oluştuğu ve nekrotik tabakaların daha erken parçalandığı, bunun sonucunda da kambiyal devamlılığın daha erken kurulduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler Ceviz, Aşı, Flavan, Juglon, Karbonhidrat.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effect on graft success of the buds taken from different places of the scion in walnut ( J. regia L.) This study was carry out in Eğirdir Horticulture Research Enstitute between 1996 and 1997. As rootstock material two years old J. regia L. seedling were used. The scions were taken from Yalova- 1 cultivars. The grafts were made on 10 August 1996 by ussing the patch budding method. In the study, the effects on graft success of buds taken from different parts of one year old shoots were investigated. Total flavan, juglone and carbohydrate contents of graft bud were also determined, and relationship between graft success and these parameters were discussed. In addition, graft-union were investigated anatomically and histolojically on sections taken at defined times after grafting. Graft success were obtained as 65.33% by the first buds from proximal of shoots, 71.13% by second buds, 85.00% by third buds and 45.67% by the fourth buds The graft success weren't corralative with content of total flavan. It was found that the correlation between graft success and, juglone content of first, second and third buds was negative. On the opposite, in the fourth buds, both juglone content and graft success were lower. The correlation between graft success and, soluable sugar and starch content of buds were positive. Callus formation was more in graft which were made by using second and third buds than others in early stage. Thus, necrotic layers in these graft were broken earlier than others. Result of this cambiyal continious between rootstock and scion was established earlier.