Akdenizli bir yazar: Halikarnas Balıkçısı (Musa Cevat Şakir Kabaağaçlı)'nın düşünsel metinlerinin yaşlanma teması kapsamında incelenmesi
A mediterranean writer: Examining the intellectual texts of the fisherman of halicarnussus (Musa Cevat Şakir Karaağaçli) within the scope of aging theme
  1. Tez No: 679038
  2. Yazar: ÜLKÜ HACER AYVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FURKAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Psychology, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halikanas Balıkçısı, Musa Cevat Şakir Kabaağaçlı, Akdeniz, Akdenizlilik, Yaşlanma, Yaşlanma Türleri, Işık İnsanı, The Fisherman of Halicarnassus, Musa Cevat Şakir Kabaağaçlı, Mediterranean, Aging, Aging Types, Light Person
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Yeni ve Yakınçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Halikarnas Balıkçısı olarak da bilinen Musa Cevat Şakir Kabaağaçlı birçok romanın ve denemenin yazarıdır. Ayrıca Mavi Yolculuk kavramıyla Türkiye'nin Akdeniz sahillerine dikkat çekmesiyle ünlü olmuştur. Bu çalışmada Balıkçı'nın Bilgi yayınevi aracılığı ile yayımlanan külliyatında yer alan deneme-inceleme türündeki kitapları, yaşlanma teması kapsamında temel doküman olarak incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yönteminde uygun tasarlanmıştır. Veriler, doküman/metin incelemesi tekniği dikkate alınarak analiz edilmiştir. Balıkçı'nın incelenen on eseri; Merhaba Anadolu, Düşün Yazıları, Anadolu'nun Sesi, Altıncı Kıta Akdeniz, İmbat Serinliği, Sonsuzluk Sessiz Büyür, Anadolu Efsaneleri, Anadolu Tanrıları, Hey Koca Yurt, Arşipel'dir. Bu tez, Balıkçı'nın deneme-inceleme türündeki eserlerinin yaşlanma ve yaşlılık çalışmaları kapsamında incelenmesi ile özgün bir çalışmadır. Ayrıca, Balıkçı'nın denemeinceleme türündeki eserlerinde ışık insanı kavramı ile karşılaşılmıştır. Bu kapsamda bu tez çalışmasında ışık insanına da vurgu yapılmaktadır. Sonuç olarak bu tez çalışması yaşlı, yaşlanma ve yaşlılık odaklı bir okuma sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Musa Cevat Şakir Kabaağaçlı, also known as The Fisherman of Halicarnussus (Turkish: Halikarnas Balıkçısı), was a writer of several novels and essays. He also became famous for drawing attention to the Mediterranean coasts of Turkey by his concept Blue Voyage (Turkish: Mavi Yolculuk). In this study, his essays which are published together with his corpus by Bilgi publishing (Turkish; Bilgi yayınevi) are analyzed as a main document in terms of aging theme. The research is created in accordance with the qualitative research method. The research data is analyzed by considering document/text analysis technique. The ten books which are analyzed among his works are; Merhaba Anadolu, Düşün Yazıları, Anadolu'nun Sesi, Altıncı Kıta Akdeniz, İmbat Serinliği, Sonsuzluk Sessiz Büyür, Anadolu Efsaneleri, Anadolu Tanrıları, Hey Koca Yurt, Arşipel. This thesis is an original study in terms of examining Balıkçı's essays within the scope of aging and age studies. In addition, the concept of light person has been encountered in Balıkçı's essays. In this regard, light person is also emphasized in this thesis study. As a result, this study offers a reading focused on elder, aging and aging studies.