Big data kavramı ve Türkiye reklamcılık sektöründe kullanımı ve etkileri
Concept of big data and its use and effects of the advertising industry in Turkey
  1. Tez No: 679040
  2. Yazar: TUNAY DENİZ AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYŞAD GÜDEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Advertising, Data, Sector
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son yıllarda reklamcılık sektöründe önemli bir yere sahip olan ve pazarlama stratejilerini ortaya koyma adına firmalara büyük avantaj sağlayan büyük büyük veri sisteminin sektördeki, durumu incelenmiştir. Büyük veri uygulamaları ve uzmanların büyük veri ile ilgili görüşlerinin belirlenmesi amacı ile yapılan nitel düzeydeki bu araştırmada farklı firmalarda çalışan n=9 uzmanın görüşlerine yer verilmiştir. Görüşmelerde elde edilen görüşlere ait içerik analizi ve değerlendirmeleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada büyük veri sisteminin bilinirliği, kullanım süreleri ve ülkemizdeki uygulamaları ile dünyadaki uygulamalar arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Özet olarak Büyük verinin sektördeki durumu genel olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre büyük veri sistemi sektörde kullanılan ve hakkında bilgi sahibi olunan bir sistem olarak bilindiğini ama büyük veri kavramının çok yeni olduğunu ve firmaların konudaki tecrübelerinin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Reklamcılık sektörü için farklı uygulamaları olan büyük veri kavramının diğer sektörlerde ise kullanımının çok kısıtlı olduğu tespit edilmiştir. Büyük verinin sektöre sağladığı en önemli faydanın ise gerekli olan verilerin yığınlar halinde çekilmesi, hızlı şekilde analiz edilmesi ve hedef kitleye en kısa sürede en az maliyetle erişilmesi olarak belirtilmiştir. Bunun yanında büyük verinin etik yönü ile birtakım açıkların olduğu ve uygulamada yapılan birtakım hataların tüm süreçteki başarıyı düşürdüğü ifade edilmiştir. Bu sonuçlara göre özellikle ülkemizdeki büyük veri uygulamaları ve alt yapılarına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The situation of the big big data system, which has an important place in the advertising sector in recent years and provides a great advantage to companies in terms of revealing their marketing strategies, has been examined. The opinions of n = 9 experts working in different companies were included in this qualitative research, which was conducted with the aim of determining big data applications and the opinions of experts about big data. Content analysis and evaluations of the opinions obtained in the interviews were carried out. In the study, the differences between the awareness of the big data system, its usage times and its applications in our country and the applications in the world are examined. In summary, it has been tried to determine the general situation of big data in the sector. According to the results obtained, it has been determined that the big data system is known as a system used in the sector and known about it, but the concept of big data is very new and the experience of the companies is limited. It has been determined that the concept of big data, which has different applications for the advertising sector, is very limited in other sectors. The most important benefit of big data to the sector was stated as the collection of required data in bulk, fast analysis and reaching the target audience with the least cost in the shortest time. In addition, it has been stated that there are some gaps in the ethical aspect of big data and some mistakes made in the application reduce the success in the whole process. According to these results, suggestions were made regarding big data applications and infrastructures, especially in our country.