Muhafazakar iş adamları üzerine bir araştırma Gaziantep örneği
A case study of conservative businessmen Gaziantep
  1. Tez No: 679073
  2. Yazar: EMRE AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ġslam ve GiriĢimcilik, Muhafazakârlık, Gaziantep, ÇalıĢma Ahlakı, Yeni Sanayi Odakları, Kent Ekonomileri, Islam and Entrepreneurship, Conservatism, Gaziantep, Work Ethics, New Industry Focuses, Urban Economies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalıĢmada muhafazakâr giriĢimcilerin ticari aksiyomlarına etki eden faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmıĢtır. Dini yapılar bireyleri pek çok yönüyle kuĢatmakta ve etkilemektedir. Ġslam dini de diğer pek çok din gibi insan davranıĢlarına yönelik değer ve tutumlar ortaya koymaktadır. Bu değerlere bireylerin yaklaĢımları ise farklılık göstermektedir. Bu önermeden hareketle bizde, Gaziantep özelinde faaliyet gösteren muhafazakâr iĢ adamlarının Ġslam çalıĢma prensiplerine sahip olup olmadıklarını ortaya çıkarmaya çalıĢtık. Alana kazandırmaya çalıĢtığımız bir diğer unsur ise Gaziantep özelinde faaliyet gösteren bu giriĢimci grubunda ortak Ġslam çalıĢma ahlakının geliĢip geliĢmediğini tespit etmek olmuĢtur. ÇalıĢmamız nitel araĢtırma yöntemlerinden birisi olan yarı yapılandırılmıĢ görüĢme tekniği ile gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇeĢitli görüĢmeler neticesinde elde edilen bilgilere ve bulgulara çalıĢma da yer verilmiĢtir. Bu alan çalıĢması neticesinde pek çok giriĢimcinin ticari eylemlerinde, dini değerlerin büyük bir önem taĢıdığı ortaya çıkarılmıĢtır. Alan çalıĢmaları yapıları gereği zor olmakla beraber, ortaya çıkardığı sonuçlar bakımında bilim dünyasına pek çok Ģey katmaktadır. Bu sebeple gerek bilim kürsülerinin gerekse enstitülerin alan çalıĢması yapacak olan akademisyenlere daha fazla destek sunmaları son derece elzemdir. Bu durumun bir neticesi olarak artacak çalıĢmalar neticesinde pek çok yeni eser bilim dünyasının kullanımına sunulabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the factors that affect the commercial axioms of conservative entrepreneurs. Religious structures surround and affect individuals in many ways. The religion of Islam, like many other religions, reveals values and attitudes towards human behavior. On the other hand, Individuals' approaches to these values differ. Based on this proposition, we tried to reveal whether conservative businessmen operating in Gaziantep have Islamic working principles or not. Another factor we tried to bring to the field is to determine whether the common Islamic work ethic has developed in this group of entrepreneurs operating in Gaziantep or not. . Our study was carried out using semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods. The information and findings obtained as a result of various interviews are also included in the study. As a result of this field study, it was revealed that religious values are of great importance in the commercial activities of many entrepreneurs. Although field studies are difficult in nature, they add a lot things to the science world in the charge of the results they produce. For this reason, it is extremely essential that both science chairs and institutes provide more support to academicians who will do field studies. In consequence of the studies that will increase as a result of this situation, many new works will be presented to the use of the scientific world.