The quest for new Muslim politics: Turkey since the 1990s
Müslüman politikalarında yeni arayışlar: 1990lardan bugüne Türkiye
- Tez No: 452155
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METİN HEPER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Günlük yaşam, İslamcılığın dönüşümü, Modern Müslüman bireyler, Müslüman politikaları, Türkiye, Daily life, Islamist transformation, Modern Muslim individuals, Muslim politics, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu tez, 1990lardan bugüne Türkiye'de modern Müslüman bireylerin siyasal İslam'ın yörüngesini nasıl değiştirmiş olabileceklerini incelemektedir. Spesifik olarak öğrenciler, işadamları ve kadınlar üzerine yapılan bu çok örnekli araştırma, modern Müslüman bireylerin günlük yaşam tecrübeleri ile bu tecrübelerin farkında olmadan siyaset ve toplumu şekillendirmedeki rolünü keşfetmeyi amaçlamaktadır. Çalışma siyasal İslam'ın yörüngesinde ortaya çıkmış İslamcı diriliş ve İslami dönüşüm süreçlerinin baskın bir seküler ve İslamcı bölünmesi karakteri ile okuyan literature eleştirel bir bakış getirmektedir. Bu tez İslamcı yörüngede meydana gelen bütün değişimlerin sadece seküler-İslamcı çatışması üzerinden okunmasını ve İslamcı çevrelerde meydana gelen gerilimleri göz ardı etmesini eksik bulur. Böylece Müslüman bireyin günlük yaşam pratikleri ile ortaya çıkan iç halkadaki tartışmalara odaklanmak ve siyasal İslam'da gerçekten neyin değişip neyin değişmediğine bakmak bu tezin asıl hedeflerindendir. Araştırma sonuçlarının iki ana bulgusu vardır. Öncelikle, modern Müslüman bireylerin yaşam pratikleri ile birlikte devlet, toplum, İslami ekonomi ve cinsiyet ilişkileri üzerine yeni anlayışları ortaya çıkmıştır. Dahası, ortodoks İslamcı bakıştan oldukça farklı olarak ortaya çıkan bu yeni kavram ve görüşler ile bağlamın oluşumu İslamcı otoritenin altını boşaltmaktadır. İkinci olarak ise, İslamın bütün bu yeni okumalarına ve yorumlamalarına rağmen, İslam Müslümanlar'ın hayatında halen çok önemli bir rol oynamaktadır. İslam'ın Müslüman toplumların kılcal damarlarına kadar yerleşik bir kültür olarak bu toplumlarda siyaset ve toplumu etkileme kapasitesi devam etmektedir. Buna parallel olarak, kamusal alanin yeni düzenlemeleri modern Müslüman bireylerin İslam'ı pratik etmelerine uygun olarak dizayn edilmekte böylece tam seküler ve tam liberal bir toplum yerine daha muhafazakâr bir toplum görüntüsü ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation studies how modern Muslim individuals have changed the trajectory of political Islam in Turkey since the 1990s. This multi-case study, through a sample of students, entrepreneurs, and women, aims at exploring the daily agenda of Muslims and their unintentional role in shaping politics and society. The study examines critically that the literature on Islamist resurgence, and its transformation, is dominated by an emphasis on the struggle between seculars and Islamists. This study firstly problematizes how one assesses the many changes taking place in the Islamist trajectory, in the framework of secular/Islamic division, and then it disregards the tensions taking place within Islamic circles. Through focusing on inner circle debates, the study seeks to discover what is really changing in political Islam and what continues to be the same. The findings are twofold. First, we establish that the daily life practices of modern Muslims yield new understandings on the state, society, Islamic economy and the gender relations. Moreover, differentiating deeply from orthodox Islamist approach, these new configurations of concepts and contexts in Islamic circles result in the undermining of Islamist 'authority'. Second, despite the new readings and interpretations of Islam, Islam still plays an important role in the (daily) life of Muslims—embedded in the capillaries of Muslim societies, it has capacity to influence politics and society, while new designs in the public sphere, in accordance with the practice of Muslims' private lives, prevent not only the full secularization and liberalization of Muslim politics, but also cause the rise of conservatism in Muslim societies.