Kuşak farklılıklarına göre tüketici etnosentrizmi ve menşei ülke etkisinin incelenmesi
Examination of consumer ethnocentrism and country of origin effect according to generation differences
- Tez No: 679106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE SEÇİL FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Etnosentrizmi, MenĢe Ülke Etkisi, KuĢaklar, Satın Alma DavranıĢı, Consumer Ethnocentrism, Country of Origin, Generations, Buying Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tüketici etnosentrizmi ve menĢe ülke kavramlarının farklı kuĢakların satın alma davranıĢlarında nasıl bir etkisinin olabileceğinin araĢtırıldığı çalıĢmada gerekli analizler yapılmıĢ, literatür incelenmiĢ, kavramsal çerçeveler oluĢturulmuĢ ve hipotezler kurulmuĢtur. Tüketiciler ülke ekonomisini korumak, iĢsizliği önlemek amacıyla etnosentrik davranıĢ sergileyerek yabancı menĢeili ürün satın almayla ülkelerine karĢı oluĢabilecek riskleri önlemeyi amaçlarlar. Etnosentrizm eğilimine sahip tüketiciler bu özelliklerinden dolayı yerli ürün bulunmaması hâlinde kültürlerine en yakın, yaĢam tarzlarına uygun, tarihsel geçmiĢlerinde herhangi bir sıkıntı yaĢamadıkları ülkelerin ürünlerini tercih ederler. Bundan dolayı tüketicilerin ürünün menĢe ülkesini bilmesi ürünün nerede üretildiği hakkında bilgiye sahip olması için oldukça önemlidir. ÇalıĢmanın amacı, farklı kuĢakların satın alma davranıĢlarında etnosentrik açıdan farklı eğilim gösterip göstermediklerinin ve menĢei ülke etkisinin incelenmesidir. AraĢtırmada, tüketicilerin etnosentrizm eğilimini ölçmek amacıyla Shimp ve Sharma tarafından geliĢtirilen ve 4 boyut, 17 maddeden oluĢan cetscale ölçeği ile menĢe ülke etkisini ölçek amacıyla Zain ve Yasin tarafından geliĢtirilen tek boyut, 13 maddeden oluĢan ülke menĢei ölçeği kullanılmıĢtır. Anket çalıĢması, KahramanmaraĢ ilinde yaĢayan farklı kuĢaklardaki erkek ve kadın tüketicilerden oluĢan 300 kiĢiye uygulanmıĢtır. Anketten elde edilen veriler güvenilirlik, faktör, frekans, t Testi, Anova testi ve Post Hoc test analizleri ile incelenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In the study investigating how the concepts of consumer ethnocentrism and country of origin might affect the purchasing behavior of different generations, the necessary analyzes were made, the literature was examined, conceptual frameworks were formed and hypotheses were established Consumer act ethnocentrically in order to protect the country's economy and prevent unemployment, consumers display an ethnocentric behavior and aim to prevent the risks that may arise against their countries by purchasing foreign products. Because of these characteristics, consumers with an ethnocentrism tendency prefer the products of the countries that are closest to their culture, suitable for their lifestyles, and where they have not experienced any proplems in their historical past, in the absence of domestic products. Therefore, it is very important for consumers to know the country of origin of the product in order to have information about where the product is produced. The aim of the study is to examine whether different generations show different trends in purchasing behavior in therms of ethnocentricity and the effect of country of origin. In the study, the cetscale scale, which was developed by Shimp and Sharma and consisting of 4 dimensions, 17 items, and the country of origin scale, which was developed by Zain and Yasin with 13 items were used to measure the country of origin effect. The questionnaire study was applied to 300 people consisting of male and female consumers from different generations living in Kahramanmaras. The data obtained from the questionnaire were analyzed with reliability, factor, frequency, t test, Anova test and Post Hoc test analysis.