Mersin üniversitesi öğrencileri özelinde 'sanal tüketicilerin' sosyolojik analizi
Sociological analysis of 'virtual consumers' in mersin university students
- Tez No: 679133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAĞLAYANDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Maddi Olmayan Emek, Dijital Tüketici, Sosyal Medya, Intangible Labor, Digital Consumer, Social Media
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Dijital dünyanın gelişmesi ile birlikte tüketim pratiklerinin niteliği ve tüketim alanlarında değişiklikler meydana gelmiştir. Web 2.0 teknolojileri ile birlikte çevrimiçi iletişimin sağladığı yarar ile tüketim artık sosyal medyaya taşınmış beraberinde yeni emek ve meslek biçimlerini de getirmiştir. Bu emek maddi olmayan emek olarak tanımlanmaktadır. Sosyal medyada maddi olmayan emeği kullanarak kendilerine takipçi toplayan sanal işçiler sosyal medya kullanıcılarını markalarla iş birliği yaparak tüketim ile buluşturmaktadır. Tüketiciler ise sosyal medyadan yaptıkları alışveriş ile maddi olmayan emeği daha popüler hale getirmişlerdir. Ancak sosyal medya özünde gerçek hayattan kesitler paylaşılan ve onları herkesin görebileceği şekilde sunan bir platform olduğundan bugün ulaşılan noktada sanal işçilerin, medyanın büyük oranda öznenin fikrini etkilediği; söylemler, imajlar ve semboller üzerinden bilgiyi manipüle ettiği ve istenilen biçimde popüler bir kültür yarattığı çok iyi bilinmektedir. Sosyal medyadaki tüketim; dijital medya kullanıcılarına yalnızca o ürünü alma fikri yerine sembol, imaj, statü gibi popüler kültür ögelerini de vererek insanlara popüler kültür dünyasında daha fazla yer edinmek ve kendi hipergerçek dünyalarını yaratmak için bir imkân vermiştir. Bu durumun sonucunda kullanıcılar giderek kendi kimliklerini kaybeder ve sosyal medyaya göre tüketim pratiklerini şekillendirirler. Gelişen teknoloji ile birlikte pazarlama alanlarının tüketici kitlelerine doğrudan ulaşabilmek için sosyal medyaya taşındığını görüyoruz. Bu çalışmanın hedefinde ise maddi olmayan emeği tüketen kitle yani 'sanal tüketici' bulunmaktadır. Sosyal medyada maddi olmayan emek çalışanları, kendi kitleleri üzerinde ekonomik, sosyal, kültürel açılardan büyük bir etkileme gücü bıraktığından bu emeği üretenler kadar tüketenlerin de kim oldukları ve bu tüketimi gerçekleştirirken hangi amaçlarla bunu yaptıkları, bu emeğin farkında olup olmadıkları ve demografik özelliklerinin de sosyolojik olarak betimlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of the digital world, there have been changes in the quality of consumption practices and consumption areas. With the benefit of online communication with Web 2.0 technologies, consumption has now moved to social media and brought new forms of labor and professions. This labor is defined as intangible labor. Virtual workers who gather followers for themselves by using intangible labor in social media bring social media users together with brands and consumption. Consumers, on the other hand, have made intangible labor more popular with shopping on social media. However, since social media is essentially a platform that shares real life segments and presents them in a way that everyone can see, it is seen that virtual workers and the media greatly affect the idea of the subject; It is well known that it manipulates information through discourses, images and symbols and creates a popular culture in the desired way. Consumption in social media; By giving digital media users popular culture elements such as symbols, images and status instead of just the idea of purchasing that product, it has given people an opportunity to gain more places in the popular culture world and to create their own hyperreal worlds. As a result of this situation, users gradually lose their identities and shape their consumption practices according to social media. With the developing technology, we see that marketing areas are moved to social media in order to reach the consumer masses directly. The target of this study is the mass that consumes intangible labor, namely“virtual consumer”. Since intangible labor workers in social media leave a great influence on their audience in terms of economic, social and cultural aspects, who are the consumers as well as those who produce this labor, and for what purposes they did while realizing this consumption, whether they are aware of this labor and their sociological description of their demographic characteristics. It intended.