Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde hikâye çözümlemeleri: Aslı ve Salih hikâye serisi örneği
Story analysis in teaching Turkish as a foreign language: Aslı and Salih story series example
  1. Tez No: 991954
  2. Yazar: CUMA ATABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, Çocuk Edebiyatı, Hikâye Çözümlemesi, Dil Gelişimi, TeachingTurkish as a Foreign Language, Children's Literature, Story Analysis, Language Development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE HİKÂYE ÇÖZÜMLEMELERİ: ASLI VE SALİH HİKÂYE SERİSİ ÖRNEĞİ Günümüzde yabancı dil öğretimi süreçlerinde hedef kitlenin yaş gruplarına özgü yaklaşımların geliştirilmesinin önemini yapılan çalışmalar ortaya koymuştur. Özellikle çocuk yaş grubuna yönelik Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi süreçlerinde; dilsel girdinin sadece gramer odaklı değil, aynı zamanda çocuğun bilişsel, duyuşsal ve sosyal gelişimini destekleyen etkileşimli yöntemlerle sunulması temel bir gerekliliktir. Bu bağlamda çocuk edebiyatı ürünleri; sundukları zengin bağlamsal çerçeve, estetik haz ve dilsel modeller sayesinde, öğrenme sürecini mekanik bir yapıdan kurtararak işlevsel ve anlamlı bir yaşantıya dönüştüren temel öğretim materyalleri olarak kabul edilmektedir. Bu gereklilikten hareketle gerçekleştirilen bu çalışmanın temel amacı; çocuk edebiyatında metin türlerin biri olan“hikâye”türü, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen çocukların dil edinim süreçleri üzerindeki etkisini“Aslı ve Salih”hikâye serileri özelinde derinlemesine analiz etmektir. Nitel araştırma yöntemiyle kurgulanan bu çalışmanın örneklemi 20 adet 6-12 yaş grubuna yönelik hazırlanan hikâye serileri, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan“Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı”(A1-A2 düzeyi) kazanımları ile anlatı unsurları ve anlam katmanları çözümleme modelleri ekseninde bir değerlendirmeye değerlendirilmiştir. Doküman incelemesi tekniğiyle yürütülen analizler sonucunda; incelenen hikâye serisinin dilsel zorluk derecesinin hedef kitleyle uyumlu olduğu, kültürel şemaların aktarımında başarılı bir köprü kurduğu, değerler eğitimi ve karakter gelişimi unsurlarını pedagojik bir tutarlılıkla sunduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular; çocuklara yönelik dil öğretimi süreçlerinde edebî metinlerin, öğrencilerin sadece dil bilgisel yetkinliklerini artırmakla kalmadığını; aynı zamanda onların eleştirel düşünme becerilerini, empati yeteneklerini ve toplumsal aidiyet duygularını besleyen bütüncül birer gelişim aracı olduğunu akademik bir düzlemde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STORY ANALYSIS IN TEACHING TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE: ASLI AND SALIH STORY SERIES EXAMPLE Studies have demonstrated the significance of developing age-specific approaches in foreign language teaching processes. Particularly in teaching Turkish as a foreign language to children, it is a fundamental necessity to present linguistic input not through a purely grammar-oriented focus, but via interactive methods that support a child's cognitive, affective, and social development. In this context, children's literature is recognized as a primary instructional material that transforms the learning process from a mechanical structure into a functional and meaningful experience, thanks to the rich contextual framework, aesthetic pleasure, and linguistic models it provides. Driven by this necessity, the primary objective of this study is to conduct an in-depth analysis of the impact of the“story”genre-a key form of children's literature-on the language acquisition processes of children learning Turkish as a foreign language, specifically within the scope of the“Aslı and Salih”story series. Adopting a qualitative research design, the sample of this study consists of 20 storybooks prepared for the 6-12 age group. These materials were evaluated based on the learning outcomes of the“Curriculum for Teaching Turkish as a Foreign Language”(A1-A2 levels) published by the Ministry of National Education, as well as narrative elements and semantic layers analysis models. The findings obtained through the document analysis technique indicate that the linguistic difficulty level of the examined story series is compatible with the target audience, establishes a successful bridge in the transmission of cultural schemata, and presents elements of values education and character development with pedagogical consistency. These results academically demonstrate that literary texts in language teaching for children do not merely enhance grammatical competence; they also serve as holistic developmental tools that nurture critical thinking skills, empathy, and a sense of social belonging.