BESYO öğrencileri ile diğer fakültelerde okuyan öğrencilerin ruh sağlığı okuryazarlığı, damgalanma ve psikolojik yardım arama tutumları açısından karşılaştırılması
Comparison of mental health literacy, stigma and psychological help-seeking attitudes between sport sciences students and students studying in other faculties
  1. Tez No: 979229
  2. Yazar: ORHUN MUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenciler, Sporcular, Ruh Sağlığı, Okuryazarlık, Yardım Arama Davranışı, Students, Athletes, Mental Health, Literacy, Help-Seeking Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Sporcu öğrencilerin psikolojik yardım arama tutumları çoğunlukla damgalanma, mahremiyet ve performans kültürü ekseninde baskılanmaktadır. Ülkemizde sporcu ve sporcu öğrenciler özelinde yardım arama davranışı ve onunla ilişkili olan ruh sağlığı okuryazarlığı ve damgalanma kavramlarının incelenmesi yetersizdir. Tez çalışmamızda literatürdeki bu eksikliği gidermeyi hedefledik. Tez çalışmamızın örneklemi 262'si Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencisi olan 530 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılara“Genç Erişkinlerde Ruh Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeği”,“Psikolojik Yardım Aramada Kendini Damgalama Ölçeği”,“Psikolojik Yardım Aramada Yakın Çevre Damgalaması Ölçeği”ve“Psikolojik Yardım Aramaya İlişkin Tutum Ölçeği-kısa form”uygulandı. Sosyodemografik bilgileri toplandı. Alınan ölçek puanları üzerinden hem BESYO öğrencileri ile diğer üniversitelerde okuyan öğrencileri birbiriyle hem de BESYO öğrencilerini kendi içinde karşılaştırdık. Yapılan istatistiksel analizler neticesinde iki öğrenci grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. Literatürde de bu iki grup arasında çelişkili sonuçlar mevcut olup çoğunlukla metodolojik farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Hipotezlerimiz arasında yer almasa da genel öğrenci popülasyonu ve genel popülasyon ile benzer şekilde sporcu öğrencilerde de bu ölçeklerden alınan skorların birbiri ile korelasyon gösterdiği saptandı. Sporcu öğrenci grubunda ruh sağlığı okuryazarlığı düzeyi arttıkça, damgalanma düzeyi düşmekte ve psikolojik yardım aramaya ilişkin olumlu tutum gelişmektedir. Kurduğumuz hipotezler kabul olmasa da sporcu popülasyonunda bu kavramlar ile yapılan ilk çalışmadır. Daha geniş örneklem grubunda, çok merkezli, elit sporcuları da içeren çalışmaların yapılması, elde edilen sonuçlar ile müdahale programlarının oluşturulması sporcu ruh sağlığının gelişimi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Psychological help-seeking attitudes of student-athletes are largely constrained by stigma, privacy, and a performance-oriented culture. In our country, investigations specifically addressing help-seeking behavior among athletes and student-athletes—and the related constructs of mental health literacy and stigma—are limited. In this thesis, we aimed to address this gap in the literature. The sample of our thesis study consisted of 530 students, 262 of whom were enrolled in the School of Physical Education and Sports (BESYO). Participants completed the“Mental Health Literacy Questionnaire in Young Adults,”the“Self-Stigma of Seeking Help scale,”the“Perceptions of Stigmatization by Others for Seeking Help,”and the“Attitudes Toward Seeking Professional Psychological Help Scale--Short Form”Sociodemographic information was collected. Based on the obtained scale scores, we compared BESYO students with students from other faculties, and we also conducted within-group comparisons among BESYO students. As a result of the statistical analyses, no significant difference was detected between the two student groups. The literature likewise contains conflicting findings between these groups, which mostly appear to stem from methodological differences. Although not among our predefined hypotheses, we observed—similar to the general student population and the general population—that the scores obtained from these scales among student-athletes were intercorrelated. In the student-athlete group, higher levels of mental health literacy were associated with lower levels of stigma and more favorable attitudes toward seeking psychological help. Although our hypotheses were not supported, this is the first study to examine these constructs within an athlete population. Conducting multicenter studies with larger samples, including elite athletes, and developing intervention programs based on the resulting findings are important for the advancement of athlete mental health.