Çağdaş heykel sanatında ekoloji ve kent ekseninde yapay deneyimler
The ecology in the art ofcontemporary sculpture and artificial experiences in the urban axis
- Tez No: 679166
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KAMİL SATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Kent, Yapaylık, Heykel, Çağdaş Sanat, Ecology, Urban, Artificiality, Sculpture, Contemporary Art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İlk bölümde; tezin kapsamında ekoloji ve alt başlığı olan simbiyotik yaşam biçimleri, tanımları ve terimleri açıklanacaktır. Bu bağlamda, canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle uyumları temelinden hareket edilerek insanın çevresi ile olan uyumu kent hayatı temelinde ele alınacak, yine kent kuramları ve ekoloji referansları ile tartışılacaktır. Ekonomik fayda merkezli üretim biçimlerinin, tüketimi kültürleştirerek dönüştürdüğü insan modelinin ve insanın doğadan öğrendiklerini yoz bir anlayışla yapaylaştırması üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda; teknolojik gelişmelerin sosyal, siyasal hayata ve kent yaşamına etkileri, yeni medya araçlarının kitle oluşturma stratejileri temelinde incelenerek, güncel kent yaşamında yapay bir kamusal alan ve sosyal çevre yaratma önerileri gözden geçirilecektir. İkinci bölümde Romantik dönemden başlayan özgürleşme hareketleri; teknolojik, sosyolojik, siyasal, ekonomik gelişmelere bağlı değişkenlerle yapaylık, doğallık bağlamlarında, sanat tarihi içerikli bir kronoloji incelemesiyle tartışılacaktır. Bu bağlamda, çağdaş sanatta disiplinler arası çalışmalar, görsel örneklerle incelenecek ve göstergeleri açıklanacaktır. Üçüncü bölümde çağdaş sanatın kurumsal tarihi, müzecilik, koleksiyonculuk, alternatif üretim biçimleri, kolektif ve sürdürülebilir sanat ekosistemi üzerine tartışmalar yapılacak; konu, sanat yapıtı, sanatçı ve sanat piyasası bağlamlarında incelenecektir. Sonuç bölümünde kent, ekoloji ve teknoloji temelli araştırmalar sonucu ortaya çıkan bireysel ve kolektif üretimlerim, yüksek lisans eğitim sürecinde dahil olduğum etkinlikler, ortaya koyduğum yapıtlar örnek görseller üzerinden açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
Ekrem Yiğit Türüdü / Master Thesis, Düzce, 2021 In the first chapter, ecology and its subheading symbiotic life forms, definitions and terms of them will be explained within the scope of the thesis. In this context, with reference to the basis of harmony of living things with each other and their environment, human harmony with its environment will be elaborated on urban life basis and also will be discussed with urban theories and ecology references. It aims to focus on economic benefit-based forms of production, the human model that it transforms with acculturation of consumption, and the artificialization of what human learns from nature with a corrupt percept. In this context, the effects of technological developments on social, political and urban life will be examined on the basis of audience composition strategies of new media tools; and the proposals for creating an artificial public space and social environment in current urban life will be reviewed. In the second chapter, liberation movements starting from the Romantic period will be discussed in the contexts of artificiality and naturalness with variables related to technological, sociological, political and economic developments, with a chronology review with art history content. In this context, interdisciplinary studies on contemporary art will be examined through visual examples and their indicators will be explained. In the third chapter, discussions will be held on the institutional history of contemporary art, museology, collecting, alternative forms of production, ecosystem of collective and sustainable art; the subject will be examined in the contexts of art work, artist and art industry. In the conclusion chapter, my individual and collective productions occuring with urban-based, ecology-based and technology-based research; the activities I have participated in during the course of my master's degree education, and the works I have put forth will be explained through sample visuals.