Çankırı Devlet Hastanesi akrep sokması vakalarının klinik ve epidemiyolojik özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 679210
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY ÇORAK ÖCAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Akrep, envenomasyon, scorpionizm, klinik ve epidemiyolojik veri, Çankırı, Scorpion, envenomation, scorpionism, clinical and epidemiological data, Çankırı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada Kasım 2019'a kadar Çankırı Devlet Hastanesi acil servise akrep sokmasından gelen vakaların geriye dönük son beş yıllık değerlendirmesi yapılmıştır. Başvuru yapan vakaların dosyalarının incelenmesi sonucunda bu beş yıllık süreçte 815 vakanın olduğu, 400 (%49.07) vakanın kadın, 415 (%50.92) vakanın ise erkek olduğu tespit edilmiştir. 815 vakadan en çok 2017 yılında 209 ve en az ise 2015 yılında 109 vaka yer almaktadır. Vakalar Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında sık görülmüştür. Gelen vakalardan sadece 261'ine akrep serumu ve 248'ine tetanoz aşısı uygulaması yapılmıştır. Tıbbi tedavilerinin (soğuk uygulama, antihistaminik, tetenoz aşısı, akrep serumu vb.) uygulanması sonrası gözetim altında bekletilen hastaların hangi durumlarda tekrar hastaneye başvurmaları gerektiği (nefes almada güçlük, kızarıklık, ödem, var olan şikâyetlerinde artış gibi) anlatıldıktan sonra taburcu edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study offers a retrospective evaluation of the scorpion sting cases reported at the emergency department of Çankırı State Hospital within the last five years until November, 2019. The examination of the applicant files revealed 815 cases within this five-year period; 400 (49.07%) of these cases were of females and 415 (50.92%) of males. The maximum number of cases reported within a year was 209 in 2017 and the minimum number of cases reported within a year was 109 in 2015. The cases were observed frequently during the months of July, August and September. Of the incoming cases, only 261 were administered scorpion serum and 248 were administered tetanus vaccine. It was determined that the patients, who were kept under observation following the administration of medical treatments (such as cold application, antihistamine, tetanus vaccine, scorpion serum, etc.), were discharged after being told under which conditions (such as difficulty breathing, redness, edema, increase in existing complaints) they should apply to the hospital again.